Aardappel-pompoengratin

    Aardappel-pompoengratin

    7keer bewaard
    1uur25min


    Maak dit als eerste!

    Als u een gratin in laagjes maakt, zoals in dit recept, houd er dan rekening mee hoe snel de groenten gaar worden, hoeveel vocht er vrijkomt, en of ze hun vorm tijdens het koken goed bewaren of niet. De mix van wortelgroenten en zachtere groenten geeft deze gratin een heerlijke structuur en zorgt voor tal van voedingsstoffen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g kleine aardappelen, gehalveerd
    • 600 g pompoen
    • 150 ml droge cider
    • 300 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt, aan de kook
    • 1 klein takje verse rozemarijn
    • 1 grote rode ui, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
    • 3 vleestomaten, in dikke schijven gesneden
    • 2 takjes verse oregano, zonder steeltjes
    • 225 g Red Leicester-kaas, geraspt
    • 125 g verse witte broodkruimels
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de aardappelen in een middelgrote pan, doe er kokend water bij en breng weer aan de kook. Laat 15 minuten koken, of tot ze zacht zijn, en laat uitlekken.
    2. Bereid de pompoen voor. Verwijder de zaden, de vezels en de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2,5 cm. Doe ze in een pan en voeg de cider, de bouillon en de rozemarijn toe. Breng aan de kook, dek de pan half af en laat 15 minuten sudderen. Voeg vervolgens de ui toe en laat 10 minuten koken. Gooi de rozemarijn weg en breng op smaak.
    3. Snijd de aardappelen in schijfjes en schik de helft ervan in een vuurvaste schotel van 2 liter. Leg de helft van de schijfjes tomaten op de aardappelen en bestrooi met de helft van de blaadjes oregano. Breng op smaak en bestrooi met de helft van de kaas.
    4. Schep de gekookte pompoen erop en voeg het kookvocht toe. Leg daarop de rest van de aardappelen, de tomaten en de oregano. Meng de rest van de kaas met de broodkruimels en strooi ze over de groenten.
    5. Bak de gratin 35-40 minuten of tot de bovenlaag krokant en goudbruin is. Serveer kokendheet met een knapperige salade en brood.

    Variaties en tips

    • Vervang de pompoen door 225 g paddestoelen en laat de cider, de bouillon, de rozemarijn en de ui achterwege. Halveer de paddestoelen of snijd ze in schijfjes en meng ze met 1 bosje fijngehakte lente-uitjes. Leg dit mengsel onder in de vuurvaste schotel in plaats van het pompoenmengsel. Verleng de baktijd tot 45-50 minuten. De paddestoelen geven vocht af tijdens het bakken, zodat de gratin vochtiger wordt. * • Vervang de broodkruimels door kleine blokjes ciabattabrood en meng ze met de kaas. Gebruik deze mix als bovenlaag.

    Pluspunten

    • Dit eenpansgerecht is een uitstekende bron van tal van voedingsstoffen. De groenten bevatten veel voedingsvezels en verscheidene vitaminen, waaronder vitamine C uit de aardappelen en de tomaten, en vitamine A uit de pompoenen (in de vorm van bètacaroteen). Kaas is een goede bron van calcium en eiwitten, en brood bevat veel koolhydraten, maar ook eiwitten en voedingsvezels. Bovendien is brood soms verrijkt met calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, calcium * ✓✓ B1, B6, B12, foliumzuur, niacine, kalium * ✓ B2, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren