Aardappel-schelvisschotel

    Aardappel-schelvisschotel

    Voeg toe aan favorieten!
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit gerecht van gerookte schelvis en aardappel is subtiel gekruid met kerrie. Het is erg gemakkelijk om te maken en ideaal als warme, voedzame lunch. De savooienkool maakt het gerecht lekker knapperig. Samen met een gemengde salade of plakjes tomaat is dit een evenwichtig samengestelde maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes van 5 mm gesneden
    • 2 tl kerrie
    • 2 el zonnebloemolie
    • 300 ml vis- of groentebouillon
    • 1 moot gerookte schelvisfilet van circa 300 g
    • 1 bosje lente-ui, fijngehakt
    • 125 g savooienkool, geschaafd
    • 3 el fijngehakte verse gladde peterselie
    • 4 el Griekse yoghurt
    • zout en peper
    • takjes verse gladde peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de aardappelen in een kom. Meng de kerrie er zodanig door dat alle blokjes aardappel bedekt zijn. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de aardappelblokjes op een matig vuur 20 minuten, draai ze af en toe om.
    2. Breng ondertussen de bouillon in een andere koekenpan aan de kook. Temper het vuur en voeg de schelvis toe. Doe het deksel op de pan en laat de vis 8-10 minuten zachtjes koken, totdat hij gemakkelijk loslaat. Neem de vis met een visschep uit de pan en leg hem op een bord. Verdeel de vis in stukjes, verwijder daarbij eventueel nog aanwezige graten en stukjes vel. Zet de vis apart. De bouillon wordt niet meer gebruikt.
    3. Voeg lente-ui en kool toe aan de aardappelen en bak alles, al roerend, nog eens 3-5 minuten totdat de aardappelen gaar en krokant zijn en de kool is geslonken.
    4. Roer de schelvis, peterselie en yoghurt erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat alles door en door heet worden en roer daarbij af en toe. Serveer het gerecht warm, gegarneerd met takjes peterselie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, C, E * ✓✓ B1, foliumzuur, niacine, kalium, selenium * ✓ A, B2, calcium, ijzer, koper, zink

    Variaties en tips

    • Vervang de aardappelen door zoete aardappelen. * • Gebruik in plaats van gladde peterselie 1-2 el fijngehakte verse koriander of dragon. * • Vervang voor een gerecht van zalm, broccoli en erwten de schelvis door zalm. Kook de aardappelen zoals hiervoor is beschreven, maar laat de kerrie achterwege. Stoom ondertussen 175 g broccoliroosjes gaar en kook 150 g diepvrieserwten beetgaar. Voeg broccoli en erwten toe aan de aardappelen, samen met de in stukjes verdeelde zalm, yoghurt, 2 el fijngehakte peterselie en 2 el fijngeknipt bieslook.

    Pluspunten

    • Gerookte schelvis is een uitstekende bron van eiwit, maar bevat weinig vet. Omdat het een zeevis is, bevat schelvis ook flink wat jodium, een mineraal dat nodig is voor de opbouw van schildklierhormonen, die verschillende belangrijke functies hebben voor het lichaam. * • Savooienkool, te herkennen aan de stevige, donkergroene gekrulde bladeren, bevat flavonoïden, waarvan wordt aangenomen dat ze kunnen helpen beschermen tegen kanker. Savooienkool levert ook andere voedingsstoffen met een beschermende werking, waaronder de vitaminen C en E.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren