Aardappelscone

    Aardappelscone

    7keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Scones zijn lekker als tussendoortje, maar ook als lunch of snelle snack. Serveer ze rechtstreeks uit de oven, als ze nog warm zijn, zo zijn ze het lekkerste. In dit recept worden gestampte aardappelen toegevoegd, zodat de scones smeuïger worden en beter houdbaar zijn. Het is een goede manier om restjes aardappelen op te gebruiken.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 225 g zelfrijzende bloem
    • ½ tl zout
    • ¼ tl mosterdpoeder
    • 1½ tl bakpoeder
    • 30 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • 175 g koude, fijngeprakte aardappelen
    • 4 el halfvolle melk, of meer indien nodig
    • Om te garneren
    • melk of een losgeklopt ei om te glazuren
    • 2 tl havermout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem, het zout, het mosterdpoeder en het bakpoeder boven een kom. Wrijf de boter met uw vingertoppen door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan.
    2. Doe de fijngeprakte aardappelen in een andere kom en roer er de melk goed door. Voeg toe aan het deeg en roer goed met een vork. Voeg indien nodig nog 1-2 el melk toe tot een zacht deeg ontstaat.
    3. Kneed het deeg nog enkele seconden voorzichtig, op een met bloem bestoven oppervlak, tot het homogeen is. Rol het uit tot een cirkel met een diameter van 15 cm en een dikte van 2 cm. Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Markeer in de scone met een scherp mes 6 punten.
    4. Smeer het deeg in met de melk of het losgeklopte ei en strooi er dan de havermout over. Bak de scone 15-20 minuten of tot hij goed gerezen en goudbruin is.
    5. Leg de scone op een rooster en snijd de punten los. Serveer warm of laat helemaal afkoelen. De sconepunten kunnen tot 3 dagen worden bewaard in een luchtdichte doos. U kunt ze ook voor het serveren nog even weer opwarmen. Leg ze dan op een bakplaat, dek ze af met folie en laat ze 5 minuten in een niet te hete oven staan.

    Pluspunten

    • Aardappelen bevatten verrassend veel vitamine C. Eigenlijk zouden ze dus veel vaker moeten worden gegeten, zodat een groot deel van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C wordt opgenomen. Vitamine C heeft antioxidatieve eigenschappen die belangrijk zijn voor de preventie van kanker en hartziekten. Daarnaast kan het de klachten van een gewone verkoudheid verminderen. Aardappelen zijn ook een uitstekende bron van koolhydraten, en bovendien bevatten ze ook nog voedingsvezels en kalium en weinig vet.

    Variaties en tips

    • In plaats van met havermout, kunt u de scones ook bestrooien met een mengsel van 2 tl bloem en een snufje paprikapoeder. * • Voor aardappel-fetascones vervangt u de boter door 75 g verkruimelde feta en 2 el fijngehakt vers bieslook. * • Voor kruidige zoete-aardappelscones gebruikt u zoete in plaats van gewone aardappelen. Vervang het mosterdpoeder door vers geraspte nootmuskaat of gemalen kardemom. Deze scones zullen iets zoeter zijn dan die in het hoofdrecept.

    Bevat per stuk

    ✓ A, B1, B6, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren