Aardappel-speksoep

    Aardappel-speksoep

    3keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    U kunt een voedzame avondmaaltijd bereiden op basis van ingrediënten die u waarschijnlijk altijd wel in huis hebt, zoals uien, aardappelen en melk. Zo kunt u wanneer u maar wilt een lekkere, goed vullende soep op tafel zetten, die wordt afgemaakt met een beetje vitaminerijke spinazie. Serveer met bruin brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 l volle melk
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 50 g mager gerookt spek, in fijne reepjes gesneden
    • 1 grote ui, fijngesnipperd
    • 2 el bloem
    • 400 g aardappelen met dunne schil, schoongeboend en in kleine blokjes gesneden
    • 1 pastinaak, circa 150 g, geraspt
    • peper en zout
    • vers gemalen nootmuskaat
    • 125 g jonge spinazie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Breng de melk net aan de kook in een steelpan. Verhit ondertussen in een andere grote steelpan de olie op een middelhoog vuur. Doe er het spek en de ui in en laat 2 minuten stoven, terwijl u regelmatig roert. Voeg de bloem toe en roer weer goed. Voeg er dan langzaam ongeveer een kwart van de hete melk aan toe, terwijl u goed roert en over de bodem van de pan schraapt, zodat de bloem goed met de melk wordt gemengd. Giet de rest van de melk erbij als het mengsel dikker wordt.
    2. Voeg de aardappelen en de pastinaak toe. Breng op smaak met peper en zout en nootmuskaat en breng net aan de kook, terwijl u af en toe roert. Draai het vuur omlaag tot de soep zachtjes suddert. Dek de pan half af en laat nog 10 minuten koken, of tot de groenten bijna gaar zijn, terwijl u af en toe roert.
    3. Roer er de spinazie door en laat nog 1-2 minuten koken, of tot de spinazie slap is geworden. Proef de soep en breng indien nodig nog op smaak. Schep alles in een warme terrine of in kommen en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Vervang de spinazie door 85 g rucola. * • In plaats van het spek kunt u voor een vegetarische soep ook 150 g maïskorrels uit de diepvries gebruiken. Voeg ze samen met de aardappelen en de pastinaak aan het gerecht toe. * • Voor een soep van gerookte schelvis vervangt u het spek door 125 g gerookte schelvis zonder vel. Voeg deze samen met de aardappelen en de pastinaak aan het gerecht toe. * • Gebruik een grote winterwortel in plaats van de pastinaak voor een kleurig effect.

    Pluspunten

    • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, zijn een goede bron van verschillende belangrijke bio-actieve stoffen, waaronder indolen. Studies hebben aangetoond dat indolen borstkanker kunnen voorkomen door de werking van oestrogenen die de groei van tumoren stimuleren, af te remmen. Ze bevatten ook sulforafaan, een stof die de lever zou stimuleren bij de aanmaak van kankerbestrijdende enzymen. * • Pastinaken zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en foliumzuur.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ A, B1, B12, C, foliumzuur, calcium * ✓ B2, E, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren