Aardbeienzandtaart

    Aardbeienzandtaart

    63keer bewaard
    30min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Deze moderne versie van een Amerikaanse klassieker kan dienen als indrukwekkend zomers dessert of als blikvanger bij een uitgebreide theetafel. Gemaakt met een luchtig sconemengsel dat snel klaar is, gevuld met magere yoghurt, slagroom en een heleboel verse, sappige aardbeien, is het een gemakkelijk en onweerstaanbaar recept.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 250 g zelfrijzende bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • 75 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • 3 el basterdsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 4 el halfvolle melk
    • ½ tl vanille-extract
    • 1 tl poedersuiker
    • Aardbeienvulling
    • 350 g aardbeien
    • 100 ml slagroom
    • 100 g magere yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Wrijf de boter met uw vingers door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan. Roer er dan de basterdsuiker door en maak een kuiltje in het midden.
    2. Meng het ei, de melk en het vanille-extract in een kom, en giet dit mengsel langzaam in het kuiltje in het deeg. Roer voortdurend, zodat alles goed wordt gemengd. Kneed het deeg vervolgens met uw handen tot het zacht wordt. Rol het deeg voorzichtig tot een bal en leg deze op een bebloemd werkblad.
    3. Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 19 cm. Leg deze op een ingevette bakplaat en bak hem 10-15 minuten, of tot hij voldoende is gerezen, stevig aanvoelt en mooi bruin is bovenaan. Leg hem op een rooster en laat afkoelen.
    4. Snijd de zandtaart horizontaal door met een groot zaagmes. Haal de bovenste helft er voorzichtig af, leg deze op een schotel en snijd hem in 8 gelijke punten. (U kunt, voor een bijzonder effect, van elk stuk een randje afsnijden, zodat er tussen de punten een beetje ruimte overblijft.) Leg de onderste helft op een serveerschotel.
    5. Voor de vulling: houd 8 hele aardbeien apart, maak de rest schoon en snijd ze in dikke schijven. Klop de slagroom stijf. Roer de yoghurt los en schep hem dan voorzichtig door de room. Roer tot alles goed is gemengd.
    6. Verdeel het roommengsel in een dikke laag over de onderste taarthelft en leg daarbovenop de plakjes aardbeien. Druk ze een beetje in de room.
    7. Zeef de poedersuiker over de punten zandtaart van de bovenste helft. Leg de punten dan boven op de onderste helft. Snijd de opzij gehouden hele aardbeien in plakjes, maar laat ze bovenaan aan elkaar zitten. Schik de plakjes een beetje in de vorm van een waaier en leg op elk stuk zandtaart een waaier. Eet de taart bij voorkeur binnen enkele uren na het afwerken op.

    Pluspunten

    • Aardbeien bevatten een bio-actieve stof, ellageenzuur genaamd, die bescherming zou bieden tegen kanker. In de volksgeneeskunst gebruikte men aardbeien om het spijsverteringsstelsel te zuiveren en als mild tonicum voor de lever. * • Door te kloppen komt er lucht in de room die daardoor in volume toeneemt. Met kleine hoeveelheden komt u dus al ver.

    Variaties en tips

    • Frambozen, bosbessen en ontpitte kersen zijn goede alternatieven voor de aardbeien. * • Voor een kruidige zandtaart met herfstfruit voegt u 1 tl gemalen kaneel toe aan het bloemmengsel, samen met de basterdsuiker. Halveer 225 g rijpe pruimen, ontpit ze en snijd ze in plakjes. Houd 8 plakjes apart voor de garnering en gebruik de rest om boven op de room te leggen in plaats van de aardbeien. Houd van 225 g bramen 8 stuks apart en druk de rest samen met de pruimen in de room. Eindig zoals in het hoofdrecept en garneer de bovenkant met de apart gehouden plakjes pruim en de bramen. * • In plaats van met slagroom en yoghurt kunt u de taart ook vullen met 300 g kwark, op smaak gebracht met 2 tl poedersuiker en ½ tl vanille-extract.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B1, B2, B6, B12, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    van
    5

    ziet er lekker uit - 12 jun 2010

    fokke123
    van
    5

    - 05 jun 2010

    marjoryyy
    van
    3

    super recept! alleen in het recept zelf staat ergens aardbeienvulling, ik ging er van uit dat er ook aardbeienvulling tussen moest maar dat is juist voor de aardbeien vulling te maken. is eigenlijk best wel verwarring beter zet je er voor de het voor de aardbeienvulling te maken is - 22 mei 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren