Aardperensoep met karwijzaad

    Aardperensoep met karwijzaad

    1keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Aardperen (topinamboers) lijken een beetje op knobbelige, nieuwe aardappelen en ze hebben een uitgesproken maar verfijnde smaak die uitstekend bij andere wortelgroenten past, vooral in een smeuïge soep. Het zoete karwijzaad vult de smaken van de groenten goed aan en verandert een bescheiden, doordeweeks gerecht in iets speciaals.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el citroensap
    • 500 g aardperen
    • 15 g boter
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 2 worteltjes, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 1,2 l kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 1 tl karwijzaad
    • 150 ml halfvolle melk
    • 4 el room
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 1 klein worteltje
    • 2-3 el fijngehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

    1. Voeg het citroensap toe aan een kom met koud water. Schil de aardperen en snijd ze in schijven. Voeg vervolgens de aardperen toe aan het water zodra ze zijn gesneden. (Aardperen verkleuren heel snel wanneer ze worden blootgesteld aan lucht.)
    2. Smelt de boter in een grote braadpan. Laat de aardperen uitlekken en voeg ze toe aan de braadpan, samen met de bleekselderij, ui, worteltjes en knoflook. Dek de pan af en laat de groenten zachtjes zweten gedurende 10 minuten of tot ze zacht zijn.
    3. Voeg de bouillon en het karwijzaad toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat de soep ongeveer 20 minuten sudderen of tot de groenten allemaal zacht zijn. Laat de soep vervolgens een tijdje afkoelen. Pureer de soep met een mixer tot deze heerlijk smeuïg is of druk de soep door een fijne zeef.
    4. Giet de soep, als dat nodig mocht zijn, weer in de pan. Voeg vervolgens de melk en room toe en breng op smaak met peper en zout. Warm de soep heel langzaam op, zonder te laten koken. Snijd ondertussen het worteltje in korte, dunne reepjes om te garneren. Serveer de soep warm en garneer elke portie met enkele wortelreepjes en een beetje fijngehakte peterselie.

    Variaties en tips

    • Vervang de kippenbouillon door groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte. * • Voor knolselderij-pastinaaksoep vervangt u de aardperen door 500 g geschilde en fijngesneden knolselderij, en de worteltjes door 2 fijngesneden pastinaken. Laat de bleekselderij weg. * • Spek smaakt heerlijk bij aardperen en andere wortelgroenten. Bak 125 g fijngesneden, gerookte spek in de boter, haal het eruit met een schuimspaan en zet het opzij. Voeg de groenten toe en ga door zoals in het hoofdrecept. Strooi het spek over de soep in plaats van de worteltjes, samen met volkoren croûtons en fijngehakte peterselie. * • Voor een maaltijdsoep strooit u een beetje geraspte stilton of andere kaas op dikke sneden stokbrood of ciabatta en roostert u ze tot de kaas smelt. Leg ze net voor het serveren boven op de soep.

    Pluspunten

    • Aardperen zijn een goede wintergroente. Door ze te combineren met andere wortelgroenten, zoals worteltjes, willen kinderen ze vaak gemakkelijker eten en brengt u ook meer afwisseling in de voeding. * • Aardperen bevatten fructo-oligosachariden, een soort voedingsvezel dat de groei van vriendelijke bacteriën in de darmen stimuleert en van schadelijke bacteriën tegengaat.

    Bevat per portie

    ✓✓A, C ✓ B1, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren