Abrikozen-briochepudding met rum

    Abrikozen-briochepudding met rum

    2keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Deze broodpudding wordt bereid met brioche, het Franse brood dat verrijkt is met eieren en boter. Aan de custardsaus wordt wat rum (of cognac) toegevoegd, wat dit gerecht onweerstaanbaar maakt. Door de sultana's, gewelde abrikozen en abrikozenjam is het niet nodig suiker toe te voegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 sneetjes brioche, totaal circa 200 g
    • 4 el abrikozenjam
    • 50 g sultana's
    • 100 g gewelde abrikozen, fijngesneden
    • 2 eieren
    • 450 ml halfvolle melk
    • 1 tl puur vanille-extract
    • 1 el donkere rum (of cognac)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Besmeer het brood met de jam (te dikke jam kan even worden opgewarmd en zal dan beter smeerbaar zijn). Snijd de sneetjes diagonaal door of in vierkantjes.
    2. Schik het brood in een licht ingevette ovenschaal van 1,2 liter, strooi tussen de lagen de sultana's en stukjes abrikoos.
    3. Doe de eieren in een kom. Voeg melk, vanille-extract en rum of cognac toe en klop alles tot een egale massa. Schenk het mengsel over het brood en druk het brood dan voorzichtig omlaag in het vocht. Laat 20 minuten intrekken.
    4. Verwarm de oven voor op 180 °C. U kunt wat van het brood omhoogtrekken, zodat er pieken ontstaan. Bak de pudding circa 30-35 minuten of tot de pudding vrij stevig aanvoelt. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • U kunt de rum of cognac vervangen door een extra tl vanille-extract. * • Gebruik voor een wat vollere smaak volle melk in plaats van halfvolle melk. * • Gebruik voor een perzik-broodpudding 8 sneetjes vruchtenbrood in plaats van brioche en besmeer ze met 4 el sinaasappelmarmelade (al dan niet met flinters van de schil). Vervang de sultana's en gedroogde abrikozen door 115 g gedroogde perziken. Gebruik om op smaak te brengen geen vanille-extract maar de geraspte schil van 1 sinaasappel en gebruik 1 el cognac of sinaasappellikeur. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Brioche is gemaakt van verrijkt gistdeeg en is net als andere broodsoorten een uitstekende bron van zetmeelrijke koolhydraten. Daarnaast bevat brioche verschillende vitaminen en mineralen. * • Gewelde abrikozen bevatten niet alleen redelijk wat ijzer, ze leveren ook flink wat calcium. Door het gebruik van gewelde abrikozen in gerechten of door ze ‘uit het vuistje’ te eten kunt u deze belangrijke mineralen op een makkelijke manier in uw voedingspatroon opnemen. * • Veel van de belangrijke voedingsstoffen in melk bevinden zich in het niet-vette deel. Magere en halfvolle melk bevatten deze voedingsstoffen daarom in vrijwel dezelfde mate als volle melk.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, calcium, koper, selenium * ✓ A, B1, B2, niacine, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren