Abrikozen-kruimeltaart

    Abrikozen-kruimeltaart

    9keer bewaard
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    In dit recept worden verse abrikozen gebruikt, opdat het aroma optimaal wordt benut. De korst is van zoet kruimeldeeg en bovenop komt een kruimelmengsel van havervlokken, sultana's, hazelnoten, zaden en pitten. Serveer de warme taart als nagerecht of bij de koffie.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 portie zoet kruimeldeeg met sinaasappelsmaak, 30 minuten gekoeld
    • Abrikozenvulling
    • 500 g verse, rijpe abrikozen, ontpit en in vieren gesneden
    • 3 el sinaasappelsap
    • ½ tl koek- en speculaaskruiden
    • 1 el honing
    • Kruimelmengsel
    • 45 g havervlokken
    • 15 g sultana's
    • 15 g hazelnoten, fijngehakt
    • 1 el zonnebloempitten
    • 1 tl sesamzaad
    • 1 el honing
    • 1 el vers sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Doe voor de vulling de abrikozen met het sinaasappelsap, de honing en de kruiden in een steelpan met dikke bodem. Breng aan de kook, doe het deksel goed op de pan en verwarm 20-25 minuten op een laag vuur, onder af en toe roeren, tot een dik mengsel is ontstaan. Laat afkoelen en roer dan de honing erdoor.
    2. Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg dun uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed hiermee een vlaaivorm van 23 cm met antiaanbaklaag. Prik het deeg in.
    3. Bak het deeg 10 minuten blind en verwijder dan bonen en bakpapier. Bak nog eens 5 minuten. Neem uit de oven en zet apart. Zet de oven op 180 °C.
    4. Meng voor het kruimelmengsel havervlokken, sultana's, hazelnoten, zonnebloempitten en sesamzaad. Meng de honing met sinaasappelsap en roer door het havermengsel.
    5. Verdeel de afgekoelde abrikozenvulling gelijkmatig over de vorm. Schep het havermengsel erover en druk het iets aan. Bak in 12-15 minuten lichtbruin. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Zijn verse abrikozen niet verkrijgbaar, neem dan 2 blikken abrikozen op eigen sap, à circa 310 g, uitgelekt en in stukjes gesneden. Vervang het sinaasappelsap in het kruimelmengsel door wat abrikozensap en gebruik maar 1 tl honing. * • Breng voor een pruimen- of kroosjestaart het deeg op smaak met geraspte citroenschil en -sap in plaats van geraspte sinaasappelschil en -sap. Gebruik voor de vulling gehalveerde en ontpitte pruimen of kroosjes in plaats van abrikozen en pocheer met 4 el appelsap en ½ tl steranijspoeder. Laat afkoelen en roer de honing erdoor. Meng voor het kruimelmengsel 45 g havervlokken, 1 kleine handappel, geschild en grofgeraspt, 15 g gedroogde cranberry's en 15 g geschaafde amandelen. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Abrikozen zijn een goede bron van bètacaroteen en een aantal B-vitaminen en bevatten ook wat vitamine C. * • Havervlokken zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels, die niet alleen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen maar ook de opname van glucose in het lichaam vertragen, zodat de bloedsuikerspiegel constant blijft.

    Bevat per portie

    ✓✓ A * ✓ B1, C, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren