Amerikaans bruinbrood

  2 uur 45 minuten

  Dit meergranenbrood heeft een zachte korst en is smeuïg doordat het meer wordt gestoomd dan gebakken. De donkere kleur en rijke smaak dankt het aan de melasse. Het recept werd ooit bedacht door Amerikaanse kolonisten.


  Maak dit als eerste!

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 225 g volkorenbloem (eventueel zelfrijzend)
  • 225 g roggebloem
  • 225 g maïsmeel
  • 2 tl zout
  • 2 tl zuiveringszout
  • 200 g rozijnen
  • 150 ml donkere melasse
  • 600 ml karnemelk
  • 4 el halfvolle melk

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur15min  ›  Klaar in:2uur45min 

  1. Om dit brood te bakken hebt u een grote cylindrische vorm nodig met een stevige bodem, of een schoon, leeg conservenblik met een diameter van 15 cm en een lengte van ten minste 18 cm. De inhoud moet ten minste 2,2 liter zijn. Als u een blik gebruikt, kan er bovenaan een randje aan zitten, waardoor het moeilijk is om het brood eruit te halen. Snijd het randje weg met een blikopener en plak de scherpe randen af met plakband. Vet uw vorm in en bedek de bodem met bakpapier.
  2. Doe volkoren- en roggebloem, maïsmeel, zout, zuiveringszout en rozijnen in een kom. Meng goed, maak in het midden een kuiltje.
  3. Meng de melasse, de karnemelk en de melk in een steelpan en verhit deze al roerend tot alles net warm is. Giet dit mengsel in het kuiltje in het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schep het mengsel in de vorm. Dek de vorm af met een stuk gevouwen en met olie bestreken bakpapier, leg daarover een stuk gevouwen folie en bind alles vast met een touwtje rond de bovenkant.
  4. Zet de vorm met het deeg erin op een rooster in een grote pan en giet er voldoende kokend water bij, zodat driekwart van de vorm onder water staat. Dek de pan goed af met een goed sluitend deksel (als u geen pan hebt die diep genoeg is, dek de pan dan af met folie). Stoom het brood gedurende 2¼ uur, het water moet de hele tijd zachtjes koken. Controleer af en toe en vul eventueel bij met kokend water.
  5. Haal de vorm uit het water en laat het brood in de vorm ongeveer 10 minuten afkoelen. Leg het dan op een rooster om helemaal af te koelen.
  6. Snijd het brood voor het serveren in sneetjes en snijd elk sneetje nog eens 1 of 2 keer door. Het brood is tot 4 dagen houdbaar als u het inpakt in bakpapier en folie en het op een koele plaats bewaart.

  Pluspunten

  • Donkere melasse is de gezondste melassesoort. Het is een nevenproduct van de suikerraffinage en het bevat ijzer, calcium, koper, fosfor, kalium, magnesium en zink. * • Rogge is een belangrijk graangewas in delen van Centraal-Europa, zoals Rusland, Duitsland en Scandinavië, en het dient als basis voor de meeste broden daar. Roggebloem bevat B-vitaminen, vitamine E, ijzer, koper, zink en voedingsvezels.

  Variaties en tips

  • U kunt Amerikaans pompernikkelbrood maken, ook wel zwart roggebrood genaamd (het recept werd in de 19e eeuw vanuit Duitsland naar Amerika meegenomen). Hiervoor hebt u 2 schone, lege conservenblikken nodig à 400 g. Vet de blikken in en bedek de bodem met bakpapier. Meng 50 g bloem, 50 g roggebloem, 50 g harde tarwe, 3⁄4 tl bakpoeder, ½ tl zout en ½ tl gemengde, gemalen kruiden. Verhit 4 el donkere melasse langzaam met 250 ml karnemelk, meng goed. Roer dit mengsel door de droge ingrediënten. Verdeel het mengsel over de 2 blikken, dek ze af en stoom de broden 2 uur.

  Bevat per sneetje

  ✓✓ B6 * ✓ B1, B2, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  van
  0

  Melasse kun je krijgen in een natuurwinkel of de drogist. :-)  -  25 jan 2010