Appeltaart met bosbessen

    Appeltaart met bosbessen

    12keer bewaard
    1uur25min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Deze taart is wel heel eenvoudig te maken: een kruimeldeeg dat om een mengsel van friszure appels en sappige bosbessen wordt gewikkeld, waarbij de bovenkant open blijft. U hoeft geen vorm te bekleden, zodat de taart ook nog snel klaar is en er zeer spectaculair uitziet.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Deeg
    • 75 g bloem
    • 75 g volkorenmeel
    • 1¼ tl koek- en speculaaskruiden
    • 75 g koele, ongezouten boter, in stukjes gesneden
    • 30 g poedersuiker, gezeefd
    • 1 eierdooier
    • Vulling
    • 550 g moesappels
    • 100 g bosbessen
    • 45 g ongeraffineerde suiker
    • 1 tl kaneel
    • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
    • 1 eiwit, losgeklopt met een vork
    • Extra (desgewenst)
    • yoghurtijs met vanillesmaak of Griekse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Maak eerst het deeg. Zeef bloem en meel met de speculaaskruiden in een kom en voeg de in de zeef achtergebleven zemelen weer toe. Kneed de boter erdoor tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Roer de suiker erdoor.
    2. Meng de eierdooier met 1 el koud water, voeg dit toe aan de kom en maak er een soepel deeg van; voeg eventueel nog wat water toe. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten afkoelen.
    3. Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de appel en snijd die in plakjes en meng met de bosbessen. Meng de suiker met kaneel en nootmuskaat. Houd 1 el van dit mengsel achter en roer de rest door het fruit.
    4. Rol het deeg op een bakplaat met antiaanbaklaag dun uit tot een cirkel van 30 cm. Bestrijk het deeg gelijkmatig met eiwit.
    5. Schep het fruitmengsel in het midden van de cirkel, vouw de randen over de vulling, maar laat het midden open. Bestrijk het buitenste deel van het deeg met het resterende eiwit en strooi hier vervolgens de achtergehouden suiker over.
    6. Bak de taart 30-35 minuten of tot die goudbruin is en de appels zacht zijn. Serveer warm, desgewenst met yoghurtijs of Griekse yoghurt.

    Variaties en tips

    • Rol het deeg voor extra stevigheid uit op een licht met fijn havermeel bestrooid werkvlak. * • Maak een appel-bramentaart. Vervang de bosbessen door bramen en bestrooi het fruit met de suiker en 1 tl piment. Doe het fruit in een diepe pasteivorm van 23 cm. Bestrijk de rand met water. Rol het deeg uit tot een cirkel of ovaal die de vorm bedekt. Leg het deeg over de vulling en druk goed aan bij de rand. Maak een decoratieve rand. Bestrijk het deeg met eiwit en strooi er ½ tl basterdsuiker over en een snufje piment. Bak in een op 190 °C voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin.

    Pluspunten

    • Bosbessen zijn rijk aan vitamine C en betacaroteen: krachtige antioxidanten die vrije radicalen opnemen, voordat ze schade kunnen toebrengen aan het lichaam. * • Appels leveren in de vorm van pectine flink wat kalium en oplosbare voedingsvezels. * • Door de bloem te combineren met volkorenmeel wordt het gehalte aan voedingsvezels hoger, zonder dat het deeg te machtig wordt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren