Appel-venkelsalade met dressing van blauwschimmelkaas

    Appel-venkelsalade met dressing van blauwschimmelkaas

    3keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een smakelijke salade, vooral in de winter wanneer sla en tomaten niet op hun best zijn. Venkel heeft een opmerkelijke anijssmaak die uitstekend bij bitter smakend witlof en verfrissende, knapperige appels past. Een romige dressing op basis van blauwgeaderde kaas is de ideale partner voor deze salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g gepelde hazelnoten
    • 1 grote venkelknol, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 groot stuk witlof, dwars in repen gesneden
    • 2 appels met rode schil
    • 100 g blaadjes radicchio
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • Dressing van blauwschimmelkaas
    • 50 g blauwschimmelkaas, zoals Danish Blue, verkruimeld
    • 2 el lauw water
    • 6 el magere biogarde
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Maak de dressing. Doe daarvoor de blauwgeaderde kaas met het water in een kom en plet de kaas met de achterkant van een lepel. Voeg de biogarde toe en meng tot een dikke, smeuïge dressing ontstaat. Breng op smaak met peper. Zet opzij.
    2. Verhit een kleine koekenpan met antiaanbaklaag op een hoog vuur. Voeg de hazelnoten toe en rooster ze circa 2 minuten of tot ze nootachtig beginnen te geuren. Roer geregeld. Leg ze meteen op een schone theedoek en wrijf de papierachtige schil eraf. Snijd de noten dan in stukken.
    3. Voeg de venkel en het witlof toe aan de dressing en roer. Snijd de appels door, verwijder het klokhuis en snijd de appels dan in schijfjes. Voeg ze toe aan de salade en meng, zodat ze goed worden gemengd met de dressing. Voeg de hazelnoten toe.
    4. Schik de blaadjes radicchio op 4 borden. Schep de salade erop en bestrooi met het bieslook. Serveer onmiddellijk.

    Een variatie

    • Voor een salade van cheddar en appels maakt u de dressing door 100 g fijngeraspte rijpe cheddar te mengen met 6 el magere biogarde of vetarme crème fraîche (de dressing zal niet smeuïg zijn). Snijd 2 rode en 2 groene appels door, verwijder het klokhuis en snijd de appels fijn. Meng ze met de dressing, 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden, en 2 el fijngehakte peterselie. Breng op smaak. Schik 150 g gemengde slablaadjes en 85 g waterkers op 4 borden. Schep de salade erop. Serveer meteen, als licht hoofdgerecht.

    Pluspunten

    • Witlof is inheems in India, maar was ook bekend bij de Grieken en Romeinen. Het is een nuttige bron van vitamine C, bètacaroteen en kalium. Witlof wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt om de eetlust op te wekken, de lever en de galblaas te stimuleren en urineweginfecties te behandelen. * • Appels bevatten veel kalium en oplosbare voedingsvezels in de vorm van pectine. Appels eten is goed voor de tanden en helpt tandvleesontsteking voorkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacine * ✓✓ C, foliumzuur * ✓ A, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren