Aromatisch rundergerecht

    Aromatisch rundergerecht

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Zelfs de meest veeleisende gast zal dit gerecht heerlijk vinden. We bakken een mals lendenstuk met kruiden, tomaten, champignons en spinazie en geven het geheel een fluwelige structuur met yoghurt. Serveer met kardemomrijst, zodat het een gezonde en voedzame maaltijd wordt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
    • 150 g champignons, in plakjes gesneden
    • 400 g runderlendenstuk, zonder vet en in dunne reepjes gesneden
    • 1½ tl gember, ingemaakt in olie, uitgelekt en fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • ½ tl geplette, gedroogde chilipepers
    • 2 tl gemalen koriander
    • ¼ tl gemalen kardemom
    • ½ tl kurkuma
    • ¼ tl geraspte nootmuskaat
    • 1 blik gehakte tomaten, circa 400 g
    • 1 tl maizena, gemengd met 1 el water
    • 300 g volle yoghurt
    • 1 el vloeibare honing
    • 125 g jonge spinazieblaadjes
    • sap van ½ limoen
    • 2 el fijngehakte verse koriander, plus extra blaadjes om te garneren
    • Kardemomrijst
    • 350 g basmatirijst, goed afgespoeld
    • 1 kaneelstokje
    • 8 hele, groene kardemompeulen, geplet
    • sap van ½ citroen
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een grote steelpan en voeg er de ui en de champignons aan toe. Laat 2 minuten stoven op een hoog vuur, of tot de schijfjes ui kleur beginnen te krijgen.
    2. Voeg het rundvlees samen met de gember, de knoflook, de chilipepers, de gemalen koriander, de kardemom, de kurkuma en de nootmuskaat toe. Laat 2 minuten bakken terwijl u goed roert en voeg dan de tomaten met hun sap en het maizenapapje toe. Breng al roerend aan de kook. Roer er de yoghurt en de honing door. Breng opnieuw aan de kook, temper dan het vuur, dek af en laat nog 20 minuten zachtjes sudderen.
    3. Maak ondertussen de kardemomrijst klaar. Doe 450 ml koud water in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de rijst, het kaneelstokje en de kardemompeulen toe. Breng opnieuw aan de kook, dek dan goed af en laat nog 10 minuten koken, of tot de rijst gaar is. Laat het teveel aan water uitlekken en doe de rijst dan weer in de pan. Roer er het citroensap door en laat de pan met rijst afgedekt staan tot het serveren.
    4. Voeg de spinazie, het limoensap en de fijngehakte koriander bij het vlees in de pan en laat even zachtjes doorwarmen tot de spinazie slap is. Schep de saus net voor het serveren over de rijst en garneer met de verse korianderblaadjes.

    Variaties en tips

    • Als u van pikant houdt, voeg dan een gehalveerde, verse rode chilipeper toe aan de saus aan het einde van de kooktijd. U kunt deze desgewenst voor het serveren verwijderen. * • Maak een Thais gerecht met varkensvlees en aardappelen. Stoof daarvoor de ui en de knoflook met 200 g nieuwe aardappelen, schoongeboend en in kleine blokjes gesneden, in de olie gedurende 5 minuten. Roer er 300 g varkensfilet, in dunne plakjes gesneden, en 2 el garam masalapasta door. Laat 2 minuten bakken of tot het bruin is. Voeg dan de fijngesneden tomaten uit blik, 150 ml groentebouillon en 100 g fijngesneden, gedroogde abrikozen toe. Breng aan de kook, dek af en laat 20 minuten sudderen, of tot het varkensvlees gaar is. Meng ½ tl maizena met 1 el koud water en voeg het samen met 150 g volle yoghurt, 1 tl fijne suiker en de spinazie toe aan de pan. Laat dit heel even koken tot de spinazie slap is en serveer dan met rijst.

    Pluspunten

    • Kardemom kan helpen bij maag- en darmklachten, zoals indigestie, winderigheid en maagkrampen. * • Champignons bevatten weinig vet en calorieën, maar zijn een goede bron van de B-vitaminen niacine, B6 en foliumzuur. Bovendien bevatten ze ook koper. * • Rundvlees bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals B-vitaminen en vitamine D, een vitamine die maar in heel weinig voedingsmiddelen te vinden is.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ ijzer, zink * ✓✓ A, B6, B12, C, calcium, kalium, koper * ✓ B1, B2, E, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren