Artisjokken-krabsalade

    Artisjokken-krabsalade

    1keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze salade is een heerlijke traktatie als artisjokken vers verkrijgbaar zijn. De grote buitenste bladeren worden verwijderd en de sappige bodem, of hart, wordt gekookt en geserveerd met verse krab in een citroendressing.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 grote artisjokken, à circa 350 g
    • 2 citroenen, gehalveerd
    • Kruidenvinaigrette
    • 1 el citroensap
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el verse kervel of peterselie, fijngehakt
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden
    • peper en zout
    • Krabsalade
    • 2 el magere yoghurt
    • 2 el mayonaise
    • ½ tl geraspte citroenschil
    • 1 tl citroensap
    • 1½ el vers bieslook, fijngesneden
    • 450 g vers krabbenvlees, bij voorkeur wit
    • little-gemslablaadjes om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Bereid de artisjokken voor. Snijd tweederde van de bovenkanten van de artisjokken weg en snijd ook de stengels eraf. Wrijf de gesneden kant in met citroensap. Verwijder de grote buitenste bladeren, te beginnen bij de bodem, zodat de zachte, bleke binnenste bladeren verschijnen. Houd de artisjok in één hand, snijd de bovenkant rond af en verwijder alle groene delen rondom en onderaan, zodat het lichtgele vruchtvlees te voorschijn komt. Doe de artisjok in een kom met water en voeg het sap van ½ citroen toe. Bereid de rest van de artisjokken op dezelfde manier voor.
    2. Doe de artisjokken in een pan die voldoende groot is om ze naast elkaar op de bodem te leggen. Bedek ze met kokend water en voeg het sap van ½ citroen toe. Dek de pan af en laat circa 40 minuten sudderen, of tot de blaadjes gemakkelijk te verwijderen zijn en de harten zacht zijn. Haal ze uit de pan en laat ze ondersteboven uitlekken tot ze zijn afgekoeld.
    3. Maak de kruidenvinaigrette. Doe daarvoor het citroensap in een kom, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Voeg al roerend de kervel of peterselie en bieslook toe.
    4. Snijd de artisjokken in vieren en schep het vruchtvlees net onder de blaadjes in het midden er met een theelepel uit. Voeg de stukken artisjok toe aan de vinaigrette en roer, zodat ze goed zijn bedekt.
    5. Maak de krabsalade. Doe daarvoor de yoghurt, mayonaise, geraspte citroenschil, bieslook en het citroensap in een kom en roer goed. Voeg het krabbenvlees toe en meng voorzichtig. Proef en voeg naar smaak meer citroensap toe.
    6. Schik 2-3 slablaadjes op elk van de 4 borden, zodat een bedje ontstaat. Schep daarin de krabsalade. Voeg de stukken artisjok met de dressing toe en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Krab is net als andere zeevruchten een goede bron van vetarme eiwitten. Het levert ook vitamine B2, kalium en zink. * • Bieslook behoort tot dezelfde familie als uien en knoflook en heeft dezelfde antibiotische, geneeskrachtige eigenschappen. * • Artisjokken zijn rijk aan cynarine, een bio-actieve stof die een hoog cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen en de lever helpt bij het uitscheiden van giftige stoffen.

    Variaties en tips

    • Jonge, paarse artisjokken, circa 6 cm groot, zijn heerlijk zacht en bijna alle delen zijn eetbaar. Als ze beschikbaar zijn, kunt u voor deze salade 12 stuks gebruiken, circa 675 g in totaal. Bereid ze voor door 2 of 3 bladeren van de bodem, beschadigde bladeren en stengels te verwijderen. Snijd eenderde deel van de bovenkant van de artisjok weg. Laat de bodems 30 minuten sudderen en snijd ze dan vervolgens door. * • Maak een salade van artisjokken, champignons en gerookte ham. Vervang de krab door 200 g in schijfjes gesneden champignons en 300 g gerookte ham, in reepjes gesneden. Gebruik in de dressing 1 tl geraspte citroenschil en voeg ook 1-2 tl dijonmosterd toe. Snijd de artisjokken in acht stukken en meng ze met de champignon-hamsalade en de dressing in plaats van de kruidenvinaigrette. Schep de salade op slablaadjes en garneer met fijngesneden vers bieslook en kervel of peterselie. * • Gebruik kwark in plaats van yoghurt in de dressing voor de krabsalade.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, E, foliumzuur, niacine, koper, zink * ✓✓ ijzer, kalium, selenium * ✓ A, C

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren