Asperge-erwtenvichyssoise

    Asperge-erwtenvichyssoise

    1keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze soep is gebaseerd op de klassieke prei-aardappelsoep, waaraan asperges en sugarsnaps worden toegevoegd. Door yoghurt in plaats van room te gebruiken, krijgt u een slankere versie. Traditioneel wordt deze soep koud geserveerd, maar ook warm is hij heerlijk – ideaal dus bij veranderlijk weer.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 175 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 1 middelgrote prei of ui, grof gesneden
    • 300 g asperges, schoongemaakt en fijngesneden
    • 200 g sugarsnaps, fijngesneden
    • 1,2 l groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 el fijngesneden vers bieslook of verse kervel
    • 125 ml magere yoghurt
    • zout en witte peper
    • fijngesneden vers bieslook of takjes verse kervel om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de aardappelen en de prei of de ui toe, en roer goed. Dek de pan af en laat 5 minuten op een laag vuur koken, of tot de prei of ui zacht maar niet bruin wordt. Roer af en toe.
    2. Voeg de asperges toe, de sugarsnaps, en zoveel bouillon dat de groenten onderstaan. Breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat 5-7 minuten zachtjes koken, of tot de groenten zacht zijn.
    3. Laat enkele minuten afkoelen. Pureer alles in een mixer of keukenmachine. Giet de soep in een kom. Roer er de rest van de bouillon, het bieslook of de kervel en de helft van de yoghurt door. Breng op smaak met zout en witte peper. Laat afkoelen en zet ten minste 1 uur koel weg.
    4. Breng zo nodig op smaak. Schep de soep in kommen en schep op elke portie een lepel yoghurt. Garneer met bieslook of kervel en serveer onmiddellijk. Geef er eventueel brood bij.

    Variaties en tips

    • Voor een koude komkommersoep vervangt u de asperges en de sugarsnaps door 1 fijngesneden komkommer. In plaats van bieslook of kervel gebruikt u 1 el fijngesneden verse munt. Komkommer bevat veel water, gebruik daarom slechts 600 ml bouillon. Garneer met verse muntblaadjes. * • U kunt de soep invriezen, maar voeg dan nog geen yoghurt toe. Roer deze door de soep als hij is ontdooid, breng op smaak, garneer en serveer zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Asperges zijn een goede bron van foliumzuur en leveren vitamine C en E en bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Asperges werken ook enigszins laxerend. * • Sugarsnaps bevatten veel vitamine C en zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels, omdat ze met de peul worden gegeten. Oplosbare voedingsvezels helpen de hoeveelheid cholesterol en suiker in het bloed regelen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B1, B2, B6, foliumzuur * ✓ A, niacine, calcium, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren