Auberginerolletjes

    Auberginerolletjes

    16keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Anders dan in de meeste recepten met gebakken aubergine wordt in dit recept maar heel weinig olie – en dan nog extra vergine olijfolie – gebruikt. Dit gerecht valt zowel bij vegetariërs als vleeseters in de smaak. Het is uitstekend van tevoren te bereiden en smaakt heerlijk bij knapperig brood of gebakken aardappelen en salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote aubergine, circa 350 g, overlangs in 10 plakken gesneden van circa 3 mm dik
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, in dunne ringen gesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • ½ rode paprika, zonder zaden en in dunne reepjes gesneden
    • ½ groene paprika, zonder zaden en in dunne reepjes gesneden
    • 1 courgette, in dunne reepjes gesneden
    • 2 el fijngesneden peterselie
    • 6 tomaten, in blokjes gesneden
    • snufje suiker
    • 200 ml passata
    • 4 el fijngesneden vers basilicum
    • 175 g mozzarella, in blokjes gesneden
    • 8 zwarte olijven, ontpit en fijngesneden
    • zout en peper
    • takjes vers basilicum om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Snijd de twee buitenste aubergineplakken, met de schil, fijn en leg ze apart om later aan de vulling toe te voegen. Gebruik eenderde van de olijfolie om de resterende 8 schijven aan beide kanten in te smeren. Verhit een geribbelde pan of een braadpan en bak de aubergineplakken daarin ongeveer 2 minuten aan elke kant, of tot ze zacht worden. Houd ze apart.
    2. Voeg de rest van de olie toe aan de pan en stoof de ui, de helft van de knoflook, de rode en de groene paprika, de courgette en de kleine stukjes aubergine circa 5 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de peterselie toe en de helft van de blokjes tomaat en stoof nog 5-6 minuten.
    3. Breng het groentemengsel op smaak, voeg de suiker toe en giet de passata erbij. Breng aan de kook, dek de pan af en laat circa 10 minuten op laag vuur koken of tot het mengsel heerlijk smaakt en dik is.
    4. Meng in een kom de rest van de knoflook en de tomaat met het fijngesneden basilicum, de mozzarella en de olijven. Zet opzij. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    5. Breng de aubergineplakken op smaak. Schep een rijkelijke portie van de groentevulling op een kant van een plak en rol deze op rond de vulling. Herhaal dit met de rest van de aubergineplakken en de vulling en leg de rollen in een ovenschotel.
    6. Schep het tomaten-mozzarellamengsel boven op de aubergine. Bak 30 minuten of tot de kaas is gesmolten. Garneer met de takjes basilicum en serveer heet of warm.

    Variaties en tips

    • Vervang de courgette in het groentemengsel door een venkelknol, eerst in schijven en dan in reepjes gesneden. * • Voor een snel gerecht legt u de aubergines en de gesmoorde groenten in laagjes in een ovenschotel. Eindig met een laag aubergine. Bestrooi met het mozzarellamengsel en bak zoals hierboven.

    Pluspunten

    • Mozzarella smaakt niet alleen heerlijk bij tomaten en basilicum, maar het bevat ook minder vet dan vele andere soorten kaas. Verder is mozzarella een goede bron van calcium, een mineraal dat gezond is voor de botten en tanden, de spierwerking, het zenuwstelsel en een goede bloedstolling.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B6, B12, foliumzuur, niacine, calcium * ✓ B1, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Veel werk, het lukte mij niet om alles voor te bereiden in 30 minuten. Maar het resultaat mocht er zijn, echt een heerlijk recept met volle smaken. Ik had een gewone aubergine en haalde daar zes kleine rolletjes uit die voldoende waren als bijgerecht. Had nog saus over en heb dat in een los ovenschaaltje erbij gedaan. Ik at er aardappelpartjes uit de oven bij - rauw, ongeschild en ingesmeerd met olijfolie en wat Provencaalse kruiden. Kon mooi tegelijk in de oven. - 05 apr 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren