Avocadosalade met frambozen

    Avocadosalade met frambozen

    27keer bewaard
    15min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Het is niet waar dat avocado's niet passen in een gezonde voeding, omdat ze veel vetten bevatten. Ze bevatten inderdaad veel vetten, maar het gaat vooral over de goede enkelvoudig onverzadigde vetzuren. In deze salade wordt de smeuïge avocado perfect aangevuld door verse frambozen en een fruitige vinaigrette.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 avocado's
    • 175 g gemengde sla, zoals frisee, jonge snijbiet en veldsla
    • 100 g frambozen
    • takjes verse munt om te garneren
    • Frambozenvinaigrette
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1½ el frambozenazijn
    • 1 el halfroom
    • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel
    • ½ tl sinaasappelsap
    • snufje poedersuiker
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:15min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de frambozenvinaigrette in een grote schaal, voeg peper en zout naar wens toe en meng alles goed.
    2. Halveer de avocado's, schil ze en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes, voeg die meteen toe aan de dressing en roer tot de avocado goed is bedekt, zodat die niet verkleurt.
    3. Voeg de slablaadjes toe aan de schaal en meng ze voorzichtig met de avocado. Bestrooi met de frambozen en garneer met de takjes munt. Serveer meteen.

    Variaties en tips voor avocadosalades

    • Voor een Italiaanse avocado-mozzarellasalade als voorgerecht snijdt u de avocado's in schijven. Schik ze met 150 g mozzarella, in schijven, op 4 borden. Bestrooi met 100 g zongedroogde tomaten, in schijfjes, en besprenkel elke portie met 1 el extra vergine olijfolie, of olie van de tomaten. Breng op smaak met peper en garneer met blaadjes vers basilicum. * • Voor een avocado-grapefruitsalade maakt u de vinaigrette zoals in het hoofdrecept, maar vervangt u de frambozenazijn door roze- grapefruitsap en laat u het sinaasappelsap weg. Gebruik waterkers, rucola of een mix van waterkers en jonge spinazie in plaats van gemengde sla, en 1 grote roze grapefruit, geschild, in partjes verdeeld en elk segment gehalveerd, in plaats van de frambozen. Meng de grapefruit met de avocado en sla. * • Maak een tropische avocado-mangosalade. Bedek 4 borden met bindsla. Snijd elke avocadohelft horizontaal in schijven en schik ze op de borden met 1 grote, rijpe mango, in dunne schijfjes gesneden. Bestrooi met 3 fijngesneden lente-uitjes. Besprenkel elke portie met 1 el extra vergine olijfolie en 1-2 el sinaasappelsap, en bestrooi lichtjes met cayennepeper.

    Pluspunten

    • Avocado's bevatten veel oleïnezuur, dat het gehalte aan ‘slecht’ LDL-cholesterol in het bloed verlaagt en het gehalte aan ‘goed’ HDL-cholesterol verhoogt. Slechts 1 avocado levert de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6. Avocado's leveren ook vitamine E en kalium. * • Frambozen zijn een goede bron van vitamine D en leveren ook redelijke hoeveelheden vitamine E.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, niacine * ✓ B2, foliumzuur, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    1

    Zo simpel, maar zo verrassend lekker. Ik had geen frambozenazijn, dus heb balsamico gebruikt met een schepje frambozenjam. Deed het ook erg goed! Volgende keer gebruik ik ook kleine partjes sinaasappel in de sla voor zowel de smaak als de kleur van de salade - 18 apr 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren