Bagels

    Bagels

    25keer bewaard
    1uur50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze broodringen van joodse origine gaan uitstekend samen met een hartige vulling, zoals gerookte zalm en zachte kaas, of eieren en salade. Door de bagels eerst kort te pocheren in kokend water en dan te bakken, krijgen ze een unieke structuur met een zacht binnenste en een wat hardere korst.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 450 g witte bloem
    • 1½ tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 3 eieren
    • 1 tl vloeibare honing
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 200 ml lauw water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur35min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Doe de bloem in een grote kom en roer het zout en de gist erdoor. Maak in het midden een kuiltje.
    2. Klop 2 van de eieren voorzichtig los met de honing en de olie, en giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. Voeg het water toe en meng tot een zacht deeg.
    3. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het 10 minuten of tot het elastisch is. Leg het deeg dan in een grote, ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 40 minuten op een warme plek rijzen, of tot het is verdubbeld in volume.
    4. Leg het deeg op een bebloemd werkblad, kneed het lichtjes en verdeel het in 12 gelijke porties. Maak van elke portie een worst van 20 cm lang en maak daarvan een ring. Maak de uiteinden vochtig met wat water, leg ze over elkaar en druk ze goed samen.
    5. Leg de bagels op een licht met olie bestreken bakplaat, dek af met ingevette plastic folie en laat op een warme plek rijzen gedurende 20 minuten of tot ze iets opgezwollen zijn.
    6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Leg de bagels een voor een in het water en pocheer ze gedurende 20 seconden. Haal ze met een schuimspaan uit het water en leg ze opnieuw op de bakplaat.
    7. Klop het resterende ei los en besmeer hiermee de bagels om ze te doen glanzen. Bak ze 14-15 minuten of tot ze goed gerezen en mooi goudbruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen. U kunt de bagels tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Door eieren toe te voegen aan het deeg van de bagels, verhoogt u de hoeveelheid eiwitten, ijzer en zink, maar ook de hoeveelheid vitamine A, D, E en B-vitaminen. * • Serveer de bagels met fruit dat rijk is aan vitamine C of vul de bagels met een salade vol vitamine C, zo kan het lichaam het ijzer uit de bagels beter absorberen.

    Variaties en tips

    • Voor kaneel-rozijnenbagels weekt u 85 g rozijnen in 3 el sinaasappelsap gedurende circa 2 uur of tot het sap is geabsorbeerd. Bereid het deeg zoals in het hoofdrecept, maar gebruik slechts 1 tl zout en voeg 30 g fijne suiker en 1 tl gemalen kaneel toe aan de bloem. Voeg de rozijnen samen met het water toe. * • Voor roggebagels vervangt u 175 g van de witte bloem door 175 g roggebloem. Voeg samen met de gist 1 tl karwijzaad toe en gebruik melassestroop in plaats van honing. * • U kunt de bagels afwerken met verschillende ingrediënten. Nadat u ze met het ei hebt geglazuurd, kunt u ze bestrooien met sesamzaad, maanzaad, nigelle of karwijzaad, ofwel met 1 fijngesnipperde kleine ui, gemengd met 1 el olijfolie, extra vergine.

    Bevat per stuk

    ✓✓ selenium * ✓ B1, B12

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren