Baklava met fruit en noten

    Baklava met fruit en noten

    10keer bewaard
    1uur5min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze moderne versie van het bekende Grieks-Turkse gebak bestaat uit een vulling van gedroogde dadels, gedroogde abrikozen en pistachenootjes in laagjes filodeeg. Hoewel deze baklava minder vet en honing bevat dan de traditionele, is hij absoluut bijzonder lekker, en een gegarandeerd succes.

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 50 g boter
    • 2 el zonnebloemolie
    • 75 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
    • 100 g ontpitte gedroogde dadels, fijngehakt
    • 125 g pistachenootjes, fijngehakt
    • 1½ tl kaneel
    • 8 el honing
    • 20 velletjes filodeeg à circa 18 × 30 cm
    • 4 el sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit boter en olie langzaam in een pan tot de boter is gesmolten en is vermengd met de olie. Neem de pan van het vuur en houd apart. Meng abrikozen, dadels, nootjes, kaneel en 4 el van de honing in een kom. Houd apart.
    2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een lage bakvorm van 18 × 28 cm licht in met wat van het boter-oliemengsel.
    3. Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm; eventueel kunt u het filodeeg langs de wanden omhoog laten staan. Bestrijk het licht met het boter-oliemengsel. Leg er op dezelfde manier nog 4 vellen op. Verdeel hier eenderde van het fruitmengsel over.
    4. Herhaal het beleggen met filodeeg en toevoegen van fruitmengsel nog 2 keer. Leg de resterende 5 filovellen op het fruitmengsel en bestrijk ze één voor één met het botermengsel. Snijd overtollig deeg van de randen weg.
    5. Maak in de bovenkant van het deeg met een scherp mes een patroon van 20 vierkantjes. Bak 15 minuten en verlaag dan de oventemperatuur tot 180 °C. Bak nog eens 10-15 minuten totdat de baklava krokant en goudbruin is.
    6. Warm ondertussen de resterende 4 el honing al roerend op met het sinaasappelsap, totdat de ingrediënten gemengd zijn.
    7. Neem de vorm na het bakken uit de oven en verdeel het honingmengsel gelijkmatig over de bovenkant. Laat het gebak in de vorm afkoelen. Snijd de afgekoelde baklava in vierkantjes.

    Bevat per vierkantje

    ✓✓ E * ✓ koper

    Pluspunten

    • Filodeeg is minder vet dan bladerdeeg; 100 g filodeeg bevat 2 g vet en 275 kcal; eenzelfde hoeveelheid bladerdeeg bevat 29 g vet en 449 kcal. * • Gedroogd fruit bevat suiker in geconcentreerde vorm, dus het is niet nodig om extra suiker aan de vulling toe te voegen. Gedroogd fruit is ook een belangrijke bron van voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een perzikbaklava de dadels en abrikozen door 175 g fijngehakte, gebruiksklare gedroogde perziken en een deel van of alle pistachenootjes door fijngehakte pecannoten (of hazelnoten). Breng in plaats van met kaneel op smaak met gemberpoeder, nootmuskaat of koek- of speculaaskruiden. * • Maak de vulling van de baklava met peer, hazelnoten en amandelen: vermeng 85 g gehakte gedroogde peren, die u eerst een halfuur in water of thee geweld hebt, met 55 g fijngehakte hazelnoten, 55 g fijngehakte amandelen, 85 g rozijnen, 1 tl koekkruiden en de fijngeraspte schil van 1 kleine citroen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    0

    lekker zoet - 09 sep 2011

    0

    ik vind baklava erg lekker daar mogen ze me wakker voor maken - 22 dec 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren