Bananencake

    Bananencake

    164keer bewaard
    1uur5min


    304 personen hebben dit gemaakt

    Deze cake maakt u van ingrediënten die u meestal wel in huis hebt. Het is een gezonde snack voor hongerige kinderen die net van school komen, of de ideale verrassing in het broodtrommeltje. Hij wordt bij voorkeur gemaakt met erg rijpe bananen, dit is dus een goede manier om bananen die al te lang in de fruitschaal liggen, op te gebruiken.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 2 grote, rijpe bananen, circa 400 g in totaal, met de schil gewogen
    • 250 g zelfrijzende bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • 50 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 6 el zonnebloemolie
    • 6 el halfvolle melk
    • 2 eieren
    • 125 g sultanarozijnen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm met een diameter van 18 cm in en bedek de bodem met bakpapier. Schil de bananen en plet ze met een vork.
    2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer de suiker erdoor. Klop de olie, de melk en de eieren goed en voeg ze toe aan het bloemmengsel. Roer de rozijnen en de geprakte bananen erdoor, en giet het mengsel dan in de bakvorm.
    3. Bak de cake 50-55 minuten of tot hij goed is gerezen en een vleespen die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt. Laat 15 minuten afkoelen, maak de cake dan met een mes los van de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. U kunt de cake in een luchtdichte doos tot 4 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Deze cake bevat veel minder suiker dan de traditionele bananencake. Door zonnebloemolie in plaats van boter te gebruiken, zitten er ook minder verzadigde vetzuren in. * • Bananen zijn een goede bron van energie en van kalium, dat belangrijk is voor de spieren en de zenuwen en dat de bloeddruk helpt regelen.

    Variaties en tips

    • Vervang de sultanarozijnen door ander fruit, zoals gedroogde appels, gedroogde abrikozen of een mix van gedroogde vruchten. * • Garneer de cake met een beetje glazuur. Zeef daarvoor 100 g poedersuiker en meng dit met circa 1 el vers sinaasappelsap. Giet dit mengsel in lijntjes over de cake met behulp van een eetlepel. * • Voor banaan-pecanmuffins vervangt u de sultanarozijnen door 100 g grofgehakte pecannoten en voegt u 6 el magere biogarde toe aan de olie, de melk en de eieren. Verdeel het deeg over een muffinbakplaat met 12 vormen die zijn bedekt met papieren muffinvormen. Bak de muffins 20 minuten op 200 °C, of tot ze goudbruin en gerezen zijn.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, B12 * ✓ B1, calcium, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (17)

    38

    Ik ga deze morgen proberen maar voor welke grote bakvorm is deze?? - 19 jan 2011

    16

    lekker... - 10 jun 2010

    van
    14

    Vanmiddag gemaakt en gegeten. Hij is HEERLIJK!!! - 21 mrt 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren