Bara brith

  (1)
  6 uur 25 minuten

  Dit krentenbrood is afkomstig uit Wales en de naam betekent ‘gevlekt brood’. Bakkers bereiden dit brood doorgaans met gist, thuis kunt u het met bakpoeder maken. Het gedroogde fruit wordt geweekt in thee, zodat het brood heel sappig en goed houdbaar wordt. Serveer het in dikke sneden, besmeerd met boter of zachte roomkaas.


  8 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 2 zakjes thee, bijvoorbeeld Ceylon
  • 330 ml kokend water
  • 225 g gemengd gedroogd fruit
  • 175 g zelfrijzende witte bloem
  • 175 g volkorenbloem (eventueel zelfrijzend)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl koekkruiden
  • 50 g lichtbruine ruwe rietsuiker
  • 1 ei, losgeklopt

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 5uur10min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:6uur25min 

  1. Leg de theezakjes in een vuurvaste maatbeker en giet het kokend water erover. Roer even en laat dan 3-4 minuten trekken. Doe het gedroogde fruit in een kom. Haal de theezakjes uit de maatbeker en giet de thee over het fruit. Dek de kom af en laat ten minste 5 uur of een nacht weken.
  2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een broodvorm van 900 ml in en bedek deze met bakpapier. Zeef de witte en de volkorenbloem, het bakpoeder en de kruiden boven een kom, en voeg ook zemelen uit de zeef en de suiker toe.
  3. Voeg het geweekte gedroogde fruit toe, samen met de thee, en voeg ook het losgeklopte ei toe. Meng het ei en het fruit een beetje, en meng ze dan goed met het bloemmengsel. Het deeg moet zo vloeibaar zijn dat het van een lepel afdruipt. Voeg indien nodig nog 2-3 theelepels heet water toe.
  4. Schep het deeg in de broodvorm en strijk het glad. Bak het brood circa 1¼ uur of tot het goed gerezen en stevig is. De korst moet mooi bruin zijn en mag iets barsten. Dek het brood tijdens de laatste 20 minuten van de baktijd losjes af met folie als het te bruin wordt.
  5. Laat het brood in de broodvorm afkoelen gedurende circa 5 minuten, en leg het dan op een rooster om helemaal af te koelen. Dit brood smaakt vooral heel goed als het 1-2 dagen oud is. U kunt het in een plastic zak tot 5 dagen bewaren op een koele plaats.

  Pluspunten

  • De meeste koolhydraten in gedroogd fruit bestaan uit suikers, maar in tegenstelling tot geraffineerde suiker, is gedroogd fruit ook een goede bron van voedingsvezels en vele andere voedingsstoffen. Dankzij het gedroogde fruit bevat dit krentenbrood minder suiker dan fabrieksmatig geproduceerd krentenbrood en bovendien bevat het ook weinig vet.

  Variaties en tips

  • Varieer de smaak van dit brood door verschillende soorten thee te gebruiken. Week bijvoorbeeld krenten in Earl Grey of rozijnen in rozenbottelthee. Laat de koekkruiden weg, anders wordt de delicate smaak van de thee verdrongen. * • Voor bara brith met limoen en jasmijn gebruikt u jasmijnthee en sultanarozijnen in plaats van gemengd gedroogd fruit. Vervang de kruiden door de geraspte schil van 1 limoen en voeg deze samen met de suiker toe. * • Voor bara brith met noten voegt u samen met de suiker 100 g fijngehakte walnoten toe.

  Bevat per sneetje

  ✓ B1, B6, ijzer, koper, selenium

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  van
  1

  Ik heb jarenlang in Brecon (Wales) gewoond en daar ook nog veel vrienden. Zij weken het fruit niet in thee maar in rode wijn. Dat is dus nog een variatie op het recept.  -  23 okt 2014