Basisrecept brood

    Basisrecept brood

    26keer bewaard
    3uur


    13 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een goed basisrecept, waarop u eindeloos kunt variëren. U kunt er talloze verschillende broden mee maken, gewoon door steeds andere soorten bloem te gebruiken of door kruiden, noten, kaas, olijven, zaden of gedroogd fruit toe te voegen. U hebt er geen broodvorm voor nodig, dit brood wordt gewoon op de bakplaat gebakken.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 350 g witte bloem
    • 350 g volkorenbloem, bij voorkeur steengemalen, plus een beetje om te bestrooien
    • 1 tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 450 ml lauw water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur25min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Zeef de witte en de volkorenbloem samen met het zout boven een grote kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Roer er de instantgist door, maak een kuiltje in het midden en giet er het lauwe water in. Meng de bloem langzaam met uw handen door het water tot een deeg ontstaat.
    2. Rol het deeg op tot een bal die stevig aanvoelt en zorg ervoor dat er niets meer aan de kom blijft hangen. Voeg indien nodig iets meer water toe.
    3. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed gedurende circa 10 minuten of tot het smeuïg en elastisch is. Doe het deeg dan in een grote, ingevette kom en dek deze af met plastic folie. Laat rijzen op een warme plek gedurende circa 1 uur of tot het deeg is verdubbeld in volume.
    4. Leg het gerezen deeg op een bebloemd werkblad en klop erop met uw knokkels. Kneed het deeg voorzichtig tot een mooie bal en leg het dan op een grote, ingevette bakplaat. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het opnieuw 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume.
    5. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 220 °C. Verwijder de theedoek en bestrooi het brood met een beetje bloem. Maak met een klein, getand mes vier inkepingen in het brood. Bak het brood gedurende 35 minuten of tot het hol klinkt als u op de onderkant klopt.
    6. Leg het brood op een rooster en laat het helemaal afkoelen voor u het aansnijdt. U kunt dit brood maximaal 5 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Dit is een vetvrij brood dat veel voedingsvezels bevat dankzij de volkorenbloem. Deze levert ook B-vitaminen, magnesium, zink, selenium, ijzer, koper en fosfor. * • Steengemalen bloem wordt verwerkt op de traditionele manier, waarbij de tarwekorrels koel blijven, zodat meer voedingsstoffen behouden blijven.

    Variaties en tips

    • Voor een wit brood gebruikt u 675 g witte bloem en laat u de volkorenbloem helemaal weg. Voor een zwaarder brood gebruikt u 675 g volkorenbloem en laat u de witte bloem weg. * • Voor extra calcium mengt u het deeg met lauwe, halfvolle melk of met een mengsel van water en melk in plaats van met water. * • Om het brood in een vorm bakken, doet u het deeg na de eerste rijzing in een ingevette broodvorm van 900 ml. Laat opnieuw rijzen en bak zoals in het hoofdrecept. * • Voor broodjes verdeelt u het deeg na de eerste rijzing in 20 gelijke porties. Voor ronde broodjes rolt u elke portie deeg op een werkblad tot een mooie bal, voor langwerpige broodjes rolt u het deeg eerst tot een bal en dan maakt u er een ovaal van.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ B1, B6, selenium * ✓ niacine, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    4

    Maar ik gebruik toch liever het broodmachine ding. - 30 aug 2013

    TacoLoco
    van
    4

    - 10 mrt 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties