Basisvinaigrette

    Basisvinaigrette

    11keer bewaard
    2min


    20 personen hebben dit gemaakt

    U kunt een vinaigrette speciaal voor een salade maken of een grotere hoeveelheid bereiden en bewaren. Zelfgemaakte vinaigrette is enkele weken houdbaar in de koelkast. Bewaar de vinaigrette in een afsluitbare pot en schud goed voor het serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 120 ml olijfolie, extra vergine
    • 2 el rode-wijnazijn
    • 1 tl dijonmosterd of grove mosterd
    • snufje poedersuiker (desgewenst)
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2min  ›  Klaar in:2min 

    1. Klop alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg peper en zout naar wens toe. U kunt ook alle ingrediënten in een afsluitbare pot doen, de pot sluiten en goed schudden.

    Variaties en tips

    • Voor een kruidige vinaigrette voegt u 1 el fijngehakte verse kruiden toe, zoals dragon, bieslook of tijm. Als u de vinaigrette wilt bewaren, voegt u de kruiden pas bij gebruik toe. * • Voor een chilivinaigrette voegt u 1-2 fijngesneden verse rode pepers, zonder zaden, toe. Vervang desgewenst 1 el van de olijfolie door sesamolie. * • Voor een knoflookvinaigrette voegt u 1-2 uitgeperste knoflookteentjes toe. Voor een mildere smaak verpakt u 1 teentje in folie en roostert u het in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40 minuten of tot het zacht is. Laat afkoelen, knijp het uit de schil en voeg het al kloppend aan de olie toe. * • Voor een frambozenvinaigrette vervangt u de wijnazijn door frambozenazijn. Gebruik olijfolie en walnotenolie. * • Voor een maanzaadvinaigrette vervangt u de olijfolie door zonnebloem- of arachideolie en voegt u 1-2 tl maanzaad toe. Vervang de azijn door citroensap of gebruik 1 el balsamicoazijn en 1 el rode-wijnazijn wanneer u een rijkere, meer robuuste smaak wilt. * • Voor een oosterse vinaigrette vervangt u de wijnazijn door rijstazijn en voegt u 1 el sojasaus toe. Maak de dressing zoeter met enkele druppels honing in plaats van suiker.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Marjel
    van
    0

    Prima basisdressing. In plaats van poedersuiker voeg ik liever honing toe. Lijkt me ook dat poedersuiker niet zo makkelijk oplost in de dressing. - 25 aug 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren