Basmatipilav met kip

    Basmatipilav met kip

    23keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit kleurrijke eenpansgerecht is heel eenvoudig en ideaal als smakelijke en voedzame doordeweekse maaltijd. Kokosmelk, zachte kruiden en verse koriander voegen een exotisch tintje toe. Serveer met een gemengde salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden
    • 350 g kipfilets zonder vel, in reepjes gesneden
    • 175 g champignons, gehalveerd
    • 2 courgettes, in plakjes gesneden
    • 300 g basmatirijst, afgespoeld
    • 1 tl gemalen koriander
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 150 ml kokosmelk
    • 400 ml hete kippen- of groentebouillon
    • peper en zout
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verhit de olie in een pan en voeg de ui, de knoflook, de rode paprika en de kip toe. Laat 4-5 minuten al roerend op een middelhoog vuur bakken, of tot de kip er niet meer rauw uitziet.
    2. Voeg de champignons, de courgettes, de rijst, de gemalen koriander, de komijn en de kaneel toe. Laat 1 minuut al roerend bakken.
    3. Giet de kokosmelk en de hete bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout naar wens. Breng aan de kook, dek af, temper het vuur en laat daarna 10-15 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is en alle vloeistof heeft geabsorbeerd.
    4. Haal de pan van het vuur. Voeg de fijngehakte koriander toe, dek opnieuw af en laat 5 minuten rusten. Serveer de pilav heet, gegarneerd met takjes koriander.

    Variaties en tips

    • Gebruik kastanjechampignons in plaats van gewone champignons. * • Maak kalkoenpilav met gember. Vervang de kip door kalkoenfilet. Bak die in de olie met 2 fijngesneden stengels prei, 1 uitgeperst teentje knoflook, een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngesneden, en 1 fijngesneden verse rode chilipeper, zonder zaden. Voeg de basmatirijst met 250 g jonge maïs en 175 g erwten uit de diepvries toe. Vervang in stap 3 de kokosmelk door droge witte wijn of extra bouillon en laat koken zoals in het hoofdrecept. Voeg in stap 4 de fijngehakte verse peterselie toe in plaats van de koriander en voeg 30 g boter toe. Laat 5 minuten rusten voor het serveren.

    Pluspunten

    • Basmatirijst heeft een lagere glykemische index dan andere rijstsoorten. Dat betekent dat het langzamer wordt verteerd en dus langere tijd energie levert. * • Kip levert uitstekende hoeveelheden eiwitten, maar ook verschillende B-vitaminen, vooral niacine. Als u kip bereidt zonder vel, bevat hij weinig vetten. * • Champignons zijn een goede bron van koper, een mineraal dat belangrijk is voor gezonde botten. Koper helpt ook het lichaam bij het opnemen van ijzer uit voedsel.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, niacine * ✓✓ B6, koper * ✓ B1, B2, foliumzuur, ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Lekker. Ik heb zelf kippenpootjes gebruikt en die eerst gemarineerd in de kokosmelk met de kruiden. - 13 jan 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren