Bechamelsaus

    Bechamelsaus

    2keer bewaard
    20min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze klassieke, witte saus wordt bij tal van gerechten gebruikt. U kunt verschillende smaakmakers toevoegen, zodat u telkens weer een andere saus hebt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 ml halfvolle melk
    • 1 ui of 2 sjalotjes, gehalveerd
    • 1 laurierblaadje
    • 6 zwarte peperkorrels
    • snufje nootmuskaat of 1 blaadje foelie
    • 50 g boter
    • 50 g bloem
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:20min 

    1. Giet de melk in een pan met zware bodem en voeg de ui of de sjalotjes, het laurierblaadje, de peperkorrels en de nootmuskaat of de foelie toe. Breng aan de kook op een middelhoog vuur. Haal de pan dan van het vuur, dek af en laat 10 minuten trekken. Giet de melk door een zeef in een kan.
    2. Smelt de boter in de uitgespoelde pan. Voeg de bloem toe en laat 1 minuut bakken, terwijl u af en toe roert. Laat de bloem niet bruin worden.
    3. Haal de pan van het vuur en giet er langzaam de melk bij terwijl u voortdurend roert en klopt. Zet de pan weer op het vuur en breng al roerend of kloppend aan de kook.
    4. Temper het vuur en laat de saus 2 minuten zachtjes sudderen, terwijl u af en toe roert, tot ze smeuïg en dik is.
    5. Breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.

    Variaties en tips

    • Voeg voor de bereiding van een kaassaus net voor het serveren 50 g geraspte cheddar, gruyère of Parmezaanse kaas toe en 1 theelepel dijonmosterd. * • Wilt u een uiensaus, voeg de ui of de sjalotjes dan niet toe aan de melk. Snijd in plaats daarvan 2 uien fijn en stoof ze op een laag vuur in de boter gedurende 10 minuten of tot ze zacht maar niet bruin zijn. Voeg de bloem toe. Pureer de afgewerkte saus met een mixer of in een keukenmachine. * • Voor een champignonsaus snijdt u 300 g champignons in schijfjes. Bak ze gedurende 5 minuten in de boter voor u de bloem toevoegt. * • Maak de bechamelsaus met minder of zonder boter. De saus is dan sneller klaar en bevat bovendien minder vet. Giet de melk in een steelpan met een zware bodem en voeg langzaam de bloem toe door deze over de melk te strooien en ondertussen door de melk te kloppen. Snijd de ui of de sjalotjes in schijfjes en voeg ze met de rest van de ingrediënten toe, waaronder de boter, als u die gebruikt. Zet de saus op een middelhoog vuur en klop tot ze kookt en dikker wordt. Temper dan het vuur en laat nog 2 minuten koken. Giet de saus door een zeef of verwijder alle smaakmakers met een schuimspaan. Breng op smaak met zout en peper. * • Voor een bechamelsaus met maïzena laat u de boter en de bloem weg en mengt u 4 eetlepels maïzena met melk tot een glad mengsel. Breng de rest van de melk op smaak zoals hierboven. Zeef en breng aan de kook. Giet een beetje melk bij het maïzenamengsel terwijl u roert. Doe de melk weer in de pan. Breng al roerend aan de kook tot de saus dikker wordt en laat 2 minuten koken.

    Eenvoudige en gezonde partners voor pasta

    • Vers geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas (Parmigiano-Reggiano) wordt traditioneel geserveerd bij pasta en een groente- of vleessaus (kaas gaat niet altijd goed samen met vis of schaaldieren). Parmezaanse kaas heeft een sterke smaak, u hebt er dus niet veel van nodig en zo beperkt u ook het vetgehalte. Pecorino is een andere sterk smakende, zoute kaas die geraspt over pasta wordt gestrooid. Pecorino op basis van ooienmelk is vooral goed voor mensen die allergisch zijn voor producten op basis van koeienmelk. * • Snijd of scheur verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, koriander, kervel, zuring, oregano, majoraan of tijm, fijn en meng ze met pasta en een beetje olijfolie, gesmolten boter of citroensap en zwarte peper. * • Citroensap en zwarte peper vormen samen een verfrissende en vetarme dressing voor pasta. Voeg een beetje vers geraspte citroenschil toe voor meer smaak. * • Vetarme roomkaas en kwark, gemengd met stukjes gepocheerde zalm of zalm uit blik en fijngehakte verse kruiden, vormen met de pasta een smakelijk gerecht dat niet te veel vet bevat.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren