Bieslook-zeevruchtenpannenkoeken

    Bieslook-zeevruchtenpannenkoeken

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Dit is de gezonde variant van een klassiek gerecht. De zeevruchten verpakt in bieslookpannenkoeken worden perfect aangevuld door een smakelijke saus. Serveer de pannenkoekjes met broccoliroosjes of een andere groene groente.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g boter
    • 2 sjalotjes, fijngesneden
    • 1 kg mosselen, schoongemaakt, zonder baarden
    • 4 el witte wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 200 g schelvisfilet, zonder vel, in blokjes van 2 cm gesneden
    • 30 g bloem
    • 150 ml halfvolle melk
    • 1 el fijngehakte verse dille of bieslook
    • peper en zout
    • 100 g gekookte gepelde garnalen
    • 50 g gruyère, fijngeraspt
    • 30 g verse broodkruimels
    • takjes verse dille om te garneren
    • Bieslookpannenkoeken
    • 100 g bloem
    • zout
    • 2 eieren
    • 300 ml halfvolle melk
    • 2 el fijngesneden vers bieslook
    • 1 tl olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak de pannenkoeken. Zeef daarvoor de bloem en een flinke snuf zout in een kom, voeg de eieren en de helft van de melk toe en meng goed met een mixer gedurende 2 minuten of tot het beslag smeuïg is en er blaasjes aan de oppervlakte verschijnen. U kunt het beslag ook met een garde kloppen, maar dat duurt langer. Voeg de rest van de melk en het bieslook toe.
    2. Verhit een koekenpan van 18-20 cm met antiaanbaklaag. Doe er een beetje olie in en giet er dan voldoende beslag in om de bodem van de pan te bedekken. Bak de pannenkoek op een middelhoog vuur goudbruin, draai hem om en laat nog even aan de andere kant bakken. Leg de pannenkoek op een bord.
    3. Herhaal dat met de rest van het beslag, tot u 8 pannenkoeken hebt. Voeg indien nodig meer olie toe. Leg de pannenkoeken op een bord en leg er telkens een stuk keukenpapier tussen.
    4. Laat een derde van de boter smelten in een grote diepe pan en bak de sjalotjes 2 minuten. Voeg de mosselen, de wijn en het laurierblaadje toe, dek goed af en laat op een hoog vuur 3 minuten koken, terwijl u af en toe met de pan schudt. Laat de mosselen in een zeef boven een kom uitlekken om de sappen op te vangen. Haal de mosselen uit de schelpen, doe ze in een kom en zet ze opzij (u hebt circa 200 g mosselen nodig). Verwijder de schelpen en het laurierblaadje.
    5. Zeef de kookvloeistoffen door een fijne zeef en giet ze weer in de grote pan. Breng aan de kook, voeg de stukken schelvis toe en pocheer ze 2 minuten. Haal de stukken vis er met een schuimspaan uit en voeg ze aan de mosselen toe. Bewaar de kookvloeistof.
    6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de rest van de boter in een kleine steelpan smelten, voeg de bloem toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de bewaarde kookvloeistof en de melk toe. Breng bijna aan de kook en laat 3-4 minuten al roerend sudderen, tot de saus dik en smeuïg is. Voeg de dille of het bieslook toe en breng op smaak met peper en zout. Giet 150 ml van de saus in de kom met de zeevruchten. Voeg vervolgens de garnalen toe en roer voorzichtig.
    7. Bedek nu de helft van elke pannenkoek met het vismengsel. Vouw de pannenkoeken twee keer dubbel, zodat er een driehoek ontstaat. Schep een beetje van de overgebleven saus in 4 afzonderlijke gratinschaaltjes, of in een grote vuurvaste schaal, zodat de bodem net is bedekt. Schik de gevulde pannenkoeken erop, zodat ze elkaar een beetje overlappen. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de kaas en de broodkruimels. Laat 20 minuten bakken, of tot de saus kookt en de bovenlaag goudbruin is. Garneer met takjes dille en serveer.

    Variaties en tips

    • Gebruik het zeevruchtenmengsel om grote tortilla's in plaats van pannenkoeken te vullen (u hebt 1 tortilla per persoon nodig en u kunt ze gewoon oprollen). U kunt er ook een vislasagne mee maken. * • De vulling is ook heerlijk als u een mengsel van zalm- en schelvisfilet of kabeljauw en gerookte schelvis gebruikt.

    Pluspunten

    • Mosselen bevatten redelijke hoeveelheden zink, een mineraal dat in alle lichaamsweefsels terug te vinden is. Zink is nodig voor een goede werking van het immuunsysteem en beschermt ons op die manier tegen infecties. * • Net als de meeste kazen is gruyère een goede bron van calcium, dat essentieel is voor gezonde tanden en een gezond beendergestel, en van zink, dat een belangrijke rol speelt bij de wondheling. * • Door melk te verwerken in een recept, verhoogt u de inname van calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B12, calcium, ijzer, niacine, selenium * ✓✓ A, B6, zink * ✓ B2, E, foliumzuur, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren