Biscuitrol met zomerfruit

    Biscuitrol met zomerfruit

    21keer bewaard
    42min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Verse zomervruchten, zoals aardbeien, perziken en nectarines, passen uitstekend bij room. In dit recept worden deze aromatische vruchten gecombineerd met slagroom en een beetje magere yoghurt, zodat een heerlijke vulling ontstaat die uitstekend geschikt is voor een lichte, luchtige biscuitrol.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 3 grote eieren
    • 125 g basterdsuiker
    • 125 g bloem
    • 1 el lauw water
    • Fruitvulling
    • 150 ml slagroom
    • 1 tl vanille-extract
    • 75 g magere yoghurt
    • 125 g kleine aardbeien, in plakjes gesneden
    • 1 rijpe perzik of nectarine, fijngesneden
    • Om te garneren
    • 2-3 el poedersuiker, gezeefd
    • enkele plakjes aardbeien en perziken of nectarines

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:42min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakvorm van 33 × 23 cm in en bedek de bodem en de wanden met bakpapier.
    2. Doe de eieren en de suiker in een grote kom en klop ze met een elektrische mixer. Klop tot een dik en bleek mengsel ontstaat dat als een lint van de garde afloopt. Zet, als u met de hand klopt, de kom boven op een pan met heet water, maar zorg ervoor dat het water de kom niet raakt.
    3. Zeef de helft van de bloem boven het geklopte mengsel en meng voorzichtig dooreen met een metalen lepel. Zeef er dan de rest van de bloem boven, voeg het lauwe water toe en meng alles.
    4. Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm en beweeg hem voorzichtig heen en weer, zodat het gelijkmatig verdeeld wordt. Bak de biscuit 10-12 minuten of tot hij goed gerezen en goudbruin is en terugveert als u erop drukt.
    5. Haal de biscuit uit de vorm en leg hem op een stuk bakpapier dat een beetje groter is dan de biscuit. Haal het bakpapier van de biscuit af en snijd met een scherp mes te harde randjes weg. Maak met het mes ook een ondiepe snee op circa 2,5 cm van een van de kortste zijden. Daardoor wordt de biscuit gemakkelijker op te rollen.
    6. Rol de biscuit op, met het papier ertussen, en laat hem met de naad naar beneden op een rooster afkoelen.
    7. Als de biscuit helemaal is afgekoeld, rolt u hem voorzichtig uit en verwijdert u het papier. Klop de room met het vanille-extract stijf en voeg er de yoghurt aan toe. Verdeel dit mengsel over de biscuit, maar laat aan de randen 1 cm vrij. Verdeel daarna het fruit over de room. Rol de biscuit voorzichtig op en leg hem met de naad naar beneden op een schotel.
    8. Leg – op regelmatige afstanden – reepjes keukenpapier of bakpapier van 2 cm breed, diagonaal over de rol. Bestrooi de rol met de poedersuiker. Haal het papier voorzichtig weg, zodat een streepjeseffect ontstaat. Garneer met het extra fruit. Bewaar de rol in de koelkast tot u hem wilt serveren. Dit klassieke, vetvrije biscuitgebak is niet goed houdbaar; u kunt hem het beste nog dezelfde dag opeten.

    Pluspunten

    • Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C, per 100 g bevatten ze zelfs meer vitamine C dan sinaasappelen. Ze leveren ook voedingsvezels en foliumzuur. * • Perziken zijn ook een goede bron van vitamine C en vitamine A (uit bètacaroteen).

    Variaties en tips

    • Voor een biscuitrol met jam volgt u het hoofdrecept tot en met stap 5. Verdeel dan 5 el warme jam over de biscuit en rol hem op. Bestrooi met 2 el basterdsuiker en serveer eventueel met kwark. * • Voor een biscuitrol met chocolade en frambozen vervangt u 3 el van de bloem door 3 el cacaopoeder. Vervang in de vulling de aardbeien en perziken door 175 g verse frambozen. Garneer met poedersuiker en cacaopoeder. * • Voor een biscuit met koffiesmaak giet u 1½ el bijna kokend water over 2 tl gemalen koffie. Laat 4 minuten staan en zeef het. Voeg deze vloeistof toe aan het deeg in plaats van het lauwe water. Verdeel het deeg over 2 ingevette bakvormen van 18 cm met bakpapier op de bodem. Bak ze 20-25 minuten in de oven op 190 °C. Leg ze daarna op een rooster. Leg ze op elkaar met 5 el warme abrikozenjam ertussen. * • Voor een sinaasappelbiscuit klopt u door de suiker en de eieren de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel. Bak zoals de biscuit hierboven.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, C * ✓ B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren