Blinde vinken van reebout

    Blinde vinken van reebout

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur20min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Blinde vinken bestaan traditioneel uit dunne plakjes vlees die om een vulling zijn gerold. In deze feestelijke stoofschotel worden malse plakjes magere reebout om een cranberryvulling gerold en bereid in een rode-wijnsaus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 550 g reebout, zonder botten, in 4 dunne plakjes gesneden
    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 takjes verse tijm
    • 1 laurierblaadje
    • 10 zwarte peperkorrels, zachtjes geplet
    • 8 jeneverbessen, zachtjes geplet
    • 4 kruidnagels
    • 125 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 350 ml rode wijn
    • 50 g cranberry's, ontdooid indien uit de diepvries, fijngesneden
    • 1 worteltje, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 ui, in schijfjes gesneden
    • 1 knoflookteentje, in schijfjes gesneden
    • peper en zout
    • takjes verse tijm om te garneren
    • Cranberryvulling
    • 30 g cranberry's, ontdooid indien bevroren
    • 50 g verse volkoren broodkruimels
    • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
    • 30 g worteltjes, fijngeraspt
    • 2 tl verse tijmblaadjes
    • 2 el sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Maak eerst de vulling. Meng de cranberry's met de broodkruimels, de sinaasappelschil, de worteltjes, de tijm en het sinaasappelsap goed met elkaar.
    2. Leg de plakjes reebout een voor een tussen 2 stukjes plasticfolie en klop ze met een deegrol plat. Leg vervolgens een plakje hertenvlees op een snijplank en schep ongeveer een vierde van de vulling in het midden van het plakje. Klop de vulling een beetje plat en laat de randen vrij. Vouw dan de zijkanten van het vlees over de vulling en rol op tot mooi pakje. Prik het vast met een houten cocktailprikker. Doe hetzelfde met de rest van de plakjes ree en de vulling.
    3. Verhit de olie in een vuurvaste schotel. Voeg de blinde vinken toe en bak ze circa 6 minuten. Draai ze regelmatig om, zodat ze gelijkmatig bruinen. Doe ondertussen de tijm, het laurierblaadje, de peperkorrels, de jeneverbessen en de kruidnagels in een klein stukje mousseline of fijn katoen en verbind het tot een bouquet garni. Voeg het toe aan de schotel, samen met de bouillon, de wijn, de cranberry's, het worteltje, de ui en de knoflook. Breng het geheel langzaam aan de kook, temper dan het vuur, dek de schotel af en laat gedurende 40 minuten sudderen, of tot het vlees heel mals is.
    4. Verwijder het bouquet garni. Schep de blinde vinken met een schuimspaan op een voorverwarmd bord. Dek af en houd goed warm. Schep de groenten in een mixer en voeg een lepel van de kookvloeistof toe. Pureer ze dan tot een smeuïg mengsel. Laat de rest van de kookvloeistof 2-3 minuten op een hoog vuur koken of tot het is ingedikt. Doe de gepureerde groenten weer in de pan, roer en verhit alles opnieuw.
    5. Haal de cocktailprikkers uit de blinde vinken, snijd ze in plakjes en schik ze op voorverwarmde borden, samen met een beetje saus. Serveer de rest van de saus er afzonderlijk bij. Garneer met verse takjes tijm en serveer direct.

    Pluspunten

    • Cranberry's zijn rijk aan vitamine C en bevatten een natuurlijk antibioticum dat voorkomt dat de bacterie die cystitis veroorzaakt zich op de wand van de blaas kan zetten. * • Ree past goed in rijke stoofschotels, omdat het vlees veel smaak heeft en weinig vet in vergelijking met rood vlees of kip.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, fosfor, ijzer, kalium * ✓ B2, C, E, koper, zink

    Variaties en tips

    • Kleine steaks van ree of hert zijn ook geschikt om blinde vinken te maken. U kunt dit vlees eventueel vervangen door magere plakjes rundvlees. * • Champignons zijn een heerlijk alternatief voor de cranberry's in de vulling, vooral als de blinde vinken worden geserveerd met een knoflooksaus. Maak de vulling met 50 g volkoren broodkruimels, 100 g fijngesneden champignons, 1 eetlepel fijngehakte sjalotjes, 1 fijngesneden teentje knoflook en 1 eetlepel fijngehakte peterselie. Plet de ingrediënten met de achterkant van een lepel. Laat het bouquet garni weg en voeg in plaats daarvan de gepelde teentjes van 1 bol knoflook toe. Als de blinde vinken gaar zijn, is ook de knoflook zacht en geeft deze veel smaak af. Pureer de knoflook met de groenten, zoals in het hoofdrecept.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren