Bloemkool met krokante kruimels

    Bloemkool met krokante kruimels

    8keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    De goudbruine bovenlaag van dit bijgerecht wordt meestal gemaakt door broodkruimels te bakken in veel boter. In deze versie hoeft u slechts een kleine hoeveelheid olijfolie te gebruiken en voegt u verse kruiden toe voor de smaak. De bovenlaag past bij alle gestoomde of gekookte groenten, maar het beste bij bloemkool.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
    • Krokante bovenlaag
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 100 g verse broodkruimels
    • 1 el fijngesneden verse tijm
    • 1 el fijngesneden verse dragon
    • 2 el fijngesneden peterselie
    • zout en peper
    • takjes verse kruiden om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Stoom de bloemkool circa 15 minuten in een stoommandje boven op een pan met kokend water, of zolang tot hij een beetje zacht is.
    2. Verhit ondertussen de olie in een braadpan met antiaanbaklaag of een steelpan. Roer de broodkruimels erdoor tot ze zijn bedekt met de olie. Bak deze op een middelhoog vuur zo'n 10 minuten, of tot ze bruin en krokant zijn. Roer vaak. Tijdens het bakken komt er ook weer olie vrij, zodat de kruimels die niet goed met olie waren bedekt deze alsnog kunnen absorberen.
    3. Schep de bloemkool op een voorverwarmde schotel. Breng de kruimels op smaak en voeg de tijm, de dragon en de peterselie toe. Strooi ze over de bloemkool. Garneer eventueel met de takjes kruiden en serveer.

    Variaties en tips

    • Deze bovenlaag past ook uitstekend bij spruitjes (gekookt of gestoomd). Gebruik verse salie of marjolein in plaats van de dragon, en voeg de geraspte schil van 1 citroen toe aan het kruimelmengsel. Serveer partjes citroen bij de spruiten, zodat iedereen naar wens het sap erover kan uitknijpen. * • Deze krokante kruimels smaken ook heerlijk bij warme rode bieten. Vervang de dragon door verse salie en voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan de kruimels. Snijd dikke schijven van de rode biet en leg ze op een bord. Bestrooi met de kruimels en garneer met schijfjes sinaasappel. Dit bijgerecht past goed bij gegrild varkensvlees, ham of worst. * • Ook knolselderij is lekker met een kruimelbovenlaag. Snijd de knolselderij in kleine blokjes, reepjes of schijfjes, zodat ze sneller gaar zijn. Voor een verfijndere bovenlaag kunt u de kruiden uit het hoofdrecept vervangen door 3 el fijngesneden verse dille. Knolselderij die wordt gegarneerd op deze manier past uitstekend bij gegrilde, gepocheerde of gebakken witte vis.

    Pluspunten

    • Bloemkool behoort tot de Brassica- familie van de kruisbloemigen. Hij bevat zwavelstoffen die kanker zouden voorkomen. Bloemkool bevat ook vitamine C en voedingsvezels. * • De positieve eigenschappen van brood worden vaak over het hoofd gezien, omdat men ten onrechte denkt dat brood een dikmaker is. Wat u op uw brood smeert, kan dikmakend zijn, maar niet het brood zelf. Zelfs wittebrood bevat nog veel voedingsvezels en wordt soms verrijkt met vitaminen en mineralen, waaronder B1 en calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ foliumzuur * ✓ B1, B6, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren