Bolognese rundstoofschotel

    Bolognese rundstoofschotel

    6keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Citroen en venkel geven het gesmoorde rundergehakt in dit Italiaanse gerecht een frisse smaak, waardoor het ideaal is om in de zomer in de open lucht te eten of als lichte avondmaaltijd op een koude winteravond. Serveer met veel broodjes om in de heerlijke, pittige tomatensaus te dopen, en met een knapperige salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g extra mager rundergehakt
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 600 g aardappelen, geschraapt en in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 blikken fijngesneden tomaten, à circa 400 g
    • 150 ml kippenbouillon, gekochte gekoelde of gemaakt met een blokje
    • gescheurde schil en sap van 1 citroen
    • 1 el lichtbruine basterdsuiker
    • 1 venkelknol, in dunne schijfjes gesneden
    • 100 g sperziebonen uit de diepvries
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • fijngehakte blaadjes van de venkelknol
    • fijngehakte verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe het rundergehakt, de ui en de knoflook in een grote braadpan en bak ze 5 minuten op een middelhoog vuur terwijl u regelmatig roert, tot het gehakt rul is geworden en gelijkmatig gebruind.
    2. Voeg de aardappelen, de tomaten met hun sap, de bouillon, de helft van de citroenschil en de suiker toe en breng op smaak. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat het gehakt en de groentemix 10 minuten sudderen en roer een- of tweemaal, zodat de aardappelen gelijkmatig garen.
    3. Voeg de venkel, sperziebonen uit de diepvries en het citroensap toe. Dek de pan opnieuw af en laat nog circa 5 minuten sudderen of tot de aardappelen zacht zijn en de venkel en de bonen net gaar, maar nog een beetje knapperig.
    4. Proef en breng indien nodig op smaak. Schep het mengsel dan in serveerkommen. Garneer met de rest van de citroenschil, de fijngehakte venkelblaadjes en de peterselie.

    Variaties en tips

    • Gebruik kalkoen-, kippen-, varkens- of lamsgehakt in plaats van rundergehakt. * • Vervang de aardappelen door worteltjes en bonen. Voeg 1 blik cannellinibonen of zwartoogbonen toe, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, en 250 g worteltjes, in blokjes gesneden. * • Als u dit gerecht voor jonge kinderen maakt, voeg dan geen citroensap toe. Serveer partjes citroen, zodat die naar wens kunnen worden gebruikt. * • Een groene salade gemengd met dunne schijfjes rode ui, een handvol vers basilicum, enkele zwarte olijven en een dressing gemaakt van citroen en olijfolie geven dit gerecht contrast in structuur en tegelijkertijd meer smaak.

    Pluspunten

    • Extra mager rundergehakt bevat 9,6 g vetten per 100 g. Op voorwaarde dat u een pan met een zware bodem of met antiaanbaklaag gebruikt, hoeft u geen vet toe te voegen wanneer het gehakt bruint. * • Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Verse rauwe tomaten bevatten 17 mg per 100 g en tomaten uit blik circa 12 mg. * • Sperziebonen uit de diepvries zijn handig en brengen afwisseling in alledaagse gerechten. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels en foliumzuur, dat belangrijk is voor een gezonde zwangerschap. Foliumzuur beschermt ook tegen hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B6, B12, C * ✓ ✓ foliumzuur, ijzer * ✓ B1, niacine, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren