Bonendipsaus met rauwkost

    Bonendipsaus met rauwkost

    2keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Deze dipsaus is snel klaar en wordt gemaakt van witte bonen uit blik die worden gepureerd met een pasta van zongedroogde tomaten, knoflook en vers basilicum. Geserveerd met sesamsoepstengels, pitabrood en knapperige groenten, vormt het een voedzame lunch voor 6 of een voorgerecht voor 8 personen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 blik witte bonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 150 g Griekse yoghurt
    • 1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 2 el tomatenpuree
    • enkele druppels tabasco
    • 1 tl citroensap
    • 10 g verse basilicumblaadjes
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 225 g jonge wortels
    • 250 g jonge maïskolven, gedurende 1 minuut geblancheerd, dan uitgelekt en desgewenst overlangs doormidden gesneden
    • 1 kleine, rode paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden
    • 1 kleine, gele paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden
    • 4 stengels bleekselderij, in stukken van 7,5 cm
    • 4 pitabroodjes
    • 125 g sesamsoepstengels

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min 

    1. Doe de witte bonen, de yoghurt, de knoflook, de tomatenpuree, de tabasco en het citroensap in een keukenmachine of mixer. Houd 1 blaadje basilicum apart om te garneren, en voeg de rest bij het mengsel in de keukenmachine of de mixer. Mix tot u een smeuïge puree hebt. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kom en garneer met het blaadje basilicum. Dek de saus af en laat hem afkoelen terwijl u de rauwkost bereidt.
    2. Verwarm de grill voor. Maak ondertussen alle groenten schoon en leg ze op een groot, schoon dienblad. Warm dan de pitabroodjes gedurende 1-2 minuten op onder de grill en snijd ze in driehoekjes. Leg ze op het dienblad met de groenten, samen met de sesamsoepstengels. Serveer de rauwkost, broodjes en soepstengels met de dipsaus.

    Variaties en tips

    • Voor een slankere variant neemt u magere biogarde in plaats van Griekse yoghurt. * • Voor een saffraan-limoendip giet u 1 tl kokend water over een klein snufje saffraandraden en laat u ze 5 minuten weken. Roer de weekvloeistof dan door 200 g kwark (vetarm indien gewenst) en voeg 3 el mayonaise, 1 tl vers limoensap, ½ uitgeperst teentje knoflook en ½ tl grofgemalen rode en zwarte peper toe. Serveer met de rauwkost en het brood.

    Pluspunten

    • Door een dipsaus te maken met yoghurt in plaats van met olie of mayonaise, stijgt de hoeveelheid calcium in de dipsaus, aangezien zuivelproducten een uitstekende bron van calcium zijn. Omdat calcium in het niet-vette deel van melk zit, is het ook nog aanwezig in afgeroomde zuivelproducten. U kunt dus magere en halfvolle producten gebruiken en toch evenveel calcium binnenkrijgen. * • Witte bonen en rauwe groenten bevatten veel voedingsvezels, die essentieel zijn voor een gezond spijsverteringsstelsel. * • Het is bewezen dat het cholesterolgehalte in het bloed kan worden verlaagd door rauwe knoflook te eten. * • Kleurrijke groenten, zoals rode en gele paprika, tomaten en zoete maïs, bevatten heel veel bètacaroteen, dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Ze bevatten ook vitamine C, dat nodig is om de beenderen en weefsels gezond te houden. Bètacaroteen en vitamine C zijn ook krachtige antioxidanten, dat wil zeggen dat ze de lichaamscellen beschermen tegen de beschadigingen door vrije radicalen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, ijzer, koper * ✓ B2, E, niacine, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren