Bonenschotel met sinaasappelsalade

    Bonenschotel met sinaasappelsalade

    4keer bewaard
    3uur35min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Creoolse kruiden verrijken deze stoofschotel met bonen en groenten. Net als de klassieke Franse cassoulet heeft dit gerecht een krokante bovenlaag. Serveer met een verfrissende salade als smakelijke, evenwichtige maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 tl vers geraspte nootmuskaat
    • 1 kaneelstokje
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 el tomatenpuree
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 150 g kastanjechampignons, in dikke schijven gesneden
    • 1 el donkere rietsuiker
    • 750 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 150 g gedroogde flageolet-bonen, een nacht geweekt en uitgelekt
    • 150 g gedroogde pintobonen, een nacht geweekt en uitgelekt
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 150 g verse broodkruimels
    • 30 g boter, gesmolten
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 1 krop sla
    • 2 sinaasappelen
    • 1 el zonnebloemolie
    • 3 el amandelschilfers, geroosterd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 3uur15min  ›  Klaar in:3uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verhit de olie in een vuurvaste schotel en voeg de ui en de knoflook toe. Laat 5 minuten bakken op een laag vuur, zodat de ui zacht wordt. Voeg de nootmuskaat, het kaneelstokje, de laurierblaadjes, de tomaten met hun sap, de tomatenpuree, de bleekselderij, de champignons, de suiker en veel peper toe. (Voeg geen zout toe, want hierdoor worden de bonen harder.) Doe de bouillon, flageolet-bonen en pintobonen erbij, roer en breng aan de kook. Dek de schotel af en zet 2½ uur in de oven, of tot de bonen mals zijn.
    2. Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes. Voeg 2 eetlepels van de fijngehakte peterselie en zout naar smaak toe. Verhoog de temperatuur van de oven tot 180 °C. Meng in een kom de broodkruimels met de gesmolten boter, tot ze goed zijn bedekt. Schep de broodkruimels over de bonen en zet de schotel opnieuw in de oven, onafgedekt. Laat nog circa 45 minuten sudderen, of tot de vloeistof een beetje dikker is geworden en de broodkruimels goudbruin.
    3. Maak de salade net voor de bonenschotel klaar is. Scheur de sla in stukken en doe die in een kom. Schil de sinaasappelen en verwijder het wit van de schil. Houd de sinaasappelen boven de slakom en snijd de partjes met een klein, scherp mes los, zodat het sap en het vruchtvlees in de kom met de sla terechtkomen. Besprenkel met de olie, voeg de amandelen toe en meng alles voorzichtig door elkaar.
    4. Haal de bonenschotel uit de oven, bestrooi met de resterende eetlepel fijngehakte peterselie en serveer met de salade als bijgerecht.

    Pluspunten

    • Sinaasappelen zijn een uitstekende bron van vitamine C, dat het lichaam helpt bij de opname van het ijzer uit de bonen. * • Bonen en peulvruchten zijn rijk aan oplosbare voedingsvezels en hebben een lage glykemische index. Dat betekent dat ze langzaam worden afgebroken, vullender zijn en dat het bloedsuikergehalte langer stabiel blijft. * • Amandelen voegen eiwitten toe aan de salade en ook een beetje vitamine E.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ C, E, ijzer, koper * ✓ ✓ B1, foliumzuur, calcium, fosfor, kalium, zink * ✓ A, niacine

    Variaties en tips

    • Vervang in de salade de amandelen door 2 grofgeraspte worteltjes en 2 eetlepels maanzaad. Laat 2 eetlepels bessen enkele uren of een nacht weken in 2 eetlepels sinaasappelsap en voeg ze toe met de worteltjes en het maanzaad. * • Rucola smaakt heerlijk bij de sinaasappelen en de amandelen in de salade. Gebruik 100 g rucola in plaats van de sla. * • Werk de stoofschotel af met sneetjes knoflookbrood in plaats van met broodkruimels. Meng 1 uitgeperst teentje knoflook met 40 g boter en besmeer er 8 sneetjes stokbrood mee. Laat slechts 30 minuten bakken. * • Vervang de mix van flageolet- en pintobonen door alleen flageolet-bonen, of gebruik witte bonen en flageolet-bonen. Ook een mix van witte bonen met zwartoogbonen of rode kievitsbonen is lekker.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren