Bonte stoofschotel met kip

    Bonte stoofschotel met kip

    23keer bewaard
    30min


    24 personen hebben dit gemaakt

    Deze gezonde stoofschotel met kip en groenten vormt een gemakkelijke doordeweekse maaltijd. U kunt eventueel kant-en-klare worteltjes en broccoli kopen, zodat het gerecht nog sneller klaar is. Een mix van wilde en langekorrelrijst past uitstekend bij deze stoofschotel en voegt bovendien voedzame koolhydraten toe.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 350 g kipfilets, in kleine blokjes gesneden
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 225 g kleine champignons
    • 1 laurierblaadje
    • 2 takjes verse tijm of ½ tl gedroogde tijm
    • 3 grote takjes verse dragon of ½ tl gedroogde dragon (desgewenst)
    • geraspte schil van 1 kleine citroen of ½ grote citroen
    • 150 ml droge sherry
    • 300 ml kokend water
    • 225 g jonge worteltjes
    • 225 g broccoliroosjes
    • 1 el maïzena
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een grote sauteerpan met deksel of een diepe braadpan. Voeg de kip toe en laat 3 minuten op een hoog vuur braden terwijl u voortdurend roert tot de kip goudbruin is. Temper het vuur, voeg de ui, de champignons, het laurierblaadje, de tijm, de dragon als u die gebruikt en de citroenschil toe. Laat 4 minuten bakken of tot de ui en de champignons zacht worden.
    2. Schenk de sherry en het water erbij. Voeg de worteltjes toe en breng op smaak. Roer tot de ingrediënten zijn gemengd. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 5 minuten sudderen.
    3. Doe de broccoliroosjes in de pan. Verhoog het vuur en breng de vloeistof weer aan de kook. Dek de pan af en laat het geheel 5 minuten koken of tot de kip heel mals is en de groenten net gaar zijn geworden. Haal het laurierblaadje en de takjes tijm en dragon, als u die gebruikt in het gerecht, uit de pan en gooi de kruiden weg.
    4. Meng de maïzena met 2 eetlepels koud water tot een smeuïge pasta ontstaat. Voeg die pasta toe aan de stoofschotel en laat 2 minuten al roerend sudderen tot de saus dik en smeuïg is. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Voeg de peterselie toe en serveer direct.

    Pluspunten

    • Broccoli en andere kruisbloemige groenten (zoals kool en bloemkool) bevatten verschillende krachtige bio-actieve stoffen die bescherming bieden tegen kanker. Broccoli is ook een uitstekende bron van de antioxidanten vitamine C, E en bètacaroteen. Het bevat veel van de B-vitaminen B6 en niacine, en nuttige hoeveelheden foliumzuur. * • In dit recept vullen groenten een bescheiden hoeveelheid kip aan. Door het te serveren met zetmeelrijke (complexe) koolhydraten, zoals rijst, ontstaat een evenwichtige maaltijd, vooral als u vers fruit als nagerecht serveert.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, C * ✓ foliumzuur, niacine, selenium

    Variaties en tips

    • U kunt de saus ook verdikken met griesmeel of fijne havermout in plaats van maïzena. Gebruik 1 eetlepel. Meng de havermout met koud water tot een smeuïge pasta en gebruik die zoals de maïzenapasta. De griesmeel strooit u al roerend in de stoofschotel. Blijf roeren tot de saus kookt en dik wordt. * • In deze stoofschotel smaakt patisson (een kleine pompoenachtige) goed. Maak de patisson, circa 225 g, schoon en snijd die horizontaal door. Voeg de helften samen met de broccoli toe aan de pan. Na het koken moet de patisson zacht maar nog wel een beetje knapperig zijn. * • Voor een romige kip-champignonstoofschotel verhoogt u de hoeveelheid champignons tot 350 g en laat u de broccoli weg. Laat de stoofschotel 5 minuten langer sudderen in stap 2. Voeg 4 eetlepels room toe nadat de stoofschotel dikker is gemaakt met de maïzena, en verhit het gerecht dan nog enkele seconden. * • Kant-en-klare reepjes kalkoen-, varkens- of kippenvlees zijn ideaal voor dit gerecht. Ze beperken de voorbereidingstijd en zijn snel klaar.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    RianneWiesjeKompier
    1

    Superlekker! Ik heb de citroensap vervangen door sinaasappelsap (vergeten citroen te kopen) en dat was heerlijk. Volgende keer gebruik ik wel citroensap, dan kan ik testen wat het verschil is. Alles ging op! Alom dus erg gewaardeerd. - 14 dec 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren