Borsjtsj met puree

    Borsjtsj met puree

    1keer bewaard
    1uur25min


    Maak dit als eerste!

    Met deze hartige soep van rode bieten is uw winterdipje even verdwenen. Serveer de borsjtsj met romige aardappelpuree en met knapperige, rauwe groenten. Er bestaan net zoveel soorten borsjtsj als er koks zijn in Oost-Europa. De soep wordt vaak gezeefd en geserveerd als heldere bouillon, maar ook hier blijft elke gram goedheid behouden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 grote wortel
    • ½ tl citroensap
    • 1 venkelknol
    • 500 g rauwe rode bietjes
    • 1 l groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 800 g bloemige aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
    • 125 ml halfvolle melk
    • 4 el Griekse yoghurt
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • peper en zout
    • fijngehakte blaadjes van de venkelknol of peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Doe de olie in een grote braadpan en voeg de ui toe. Leg 50 g van de wortel opzij voor de puree, snijd de rest fijn en voeg die toe aan de pan. Roer, dek de pan af en laat op een middelhoog vuur 5 minuten bakken, of tot de ui zacht is.
    2. Doe het citroensap in een kleine kom. Snijd de venkelknol in vieren. Rasp een vierde fijn en meng het met het citroensap. Rasp het opzij gehouden stuk van de wortel fijn en voeg het toe aan de fijngeraspte venkel. Dek af en zet opzij.
    3. Snijd de rest van de venkel fijn en voeg die toe aan de pan. Schil de rode bietjes en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de pan. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat circa 30 minuten sudderen of tot alle groenten gaar zijn.
    4. Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en laat 10 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan. Zet de pan 1 minuut op een laag vuur om te drogen. Schud er af en toe mee, opdat de aardappelen niet aanbranden. Haal de pan van het vuur en zet die afgedekt opzij, zodat alles warm blijft.
    5. Pureer de soep met een mixer, handmixer of keukenmachine tot ze smeuïg is. Doe de soep indien nodig weer in de pan en verhit die. Proef de soep en breng eventueel op smaak.
    6. Zet de pan met aardappelen op een middelhoog vuur, terwijl u de soep verhit. Pureer de aardappelen tot ze smeuïg zijn en voeg de melk langzaam toe. Voeg de yoghurt, geraspte venkel, wortel en lente-uitjes toe en breng op smaak met zout en peper.
    7. Verdeel de aardappelpuree in vier porties en schep ze in het midden van vier borden. Schep de soep er omheen en bestrooi met de fijngehakte venkel of peterselie. Serveer direct.

    Pluspunten

    • Rode bieten zijn een heel rijke bron van de B-vitamine foliumzuur, die bescherming biedt tegen hartziekten en spina bifida (open rug). Ze leveren ook nuttige hoeveelheden ijzer. De typische rode kleur danken rode bieten aan de stof betacyanine, waarvan studies hebben aangetoond dat ze de groei van tumoren bij dieren kan voorkomen. * • Rauwe groenten toevoegen aan aardappelpuree is een goede manier om kinderen meer groenten te laten eten. * • Venkel bevat fyto-oestrogenen, van nature voorkomende plantenhormonen die het lichaam aanzetten tot het uitscheiden van te veel oestrogeen. Een hoog gehalte aan oestrogeen zou het risico op borstkanker verhogen. Venkel bevat ook foliumzuur.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, foliumzuur * ✓ ✓ B1, B6, C * ✓ ijzer

    Variaties en tips

    • Andere rauwe groenten die heerlijk smaken in aardappelpuree zijn onder andere fijngesneden bleekselderij, geraspte knolselderij, gescheurde rode of savooienkool, gescheurde spruiten en grofgesneden lente-uitjes. Ze leveren bovendien allemaal extra vitaminen en mineralen. * • Serveer de borsjtsj zonder hem te pureren en voeg 2 eetlepels hazelnotenolie toe aan de aardappelen in plaats van de yoghurt. * • In plaats van de borsjtsj te serveren met aardappelpuree, kunt u elke kom soep eenvoudigweg garneren met 1 eetlepel Griekse yoghurt, zure room of mierikswortelpasta en bestrooien met fijngehakte verse venkel of peterselie.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren