Bosbessen-kwarktaart

    Bosbessen-kwarktaart

    30keer bewaard
    1uur55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In vergelijking met veel andere taarten, bevat deze weinig vet, aangezien de taart is gemaakt met cottage cheese en kwark. Bovendien wordt deze kwarktaart luchtiger door stijfgeklopte eiwitten toe te voegen. De verrukkelijke vulling ligt boven op een krokante bodem van koekjes en haver.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 125 g volkorenkoekjes
    • 2 el grote havervlokken
    • 55 g boter, gesmolten
    • 200 g cottage cheese
    • 250 g kwark
    • 1 heel ei
    • 2 eieren, gescheiden
    • 4 tl maïzena
    • fijngeraspte schil van 1 grote citroen
    • 125 g poedersuiker, gezeefd
    • 150 g bosbessen
    • Om te garneren
    • 50 g bosbessen
    • verse muntblaadjes
    • 1 el poedersuiker, gezeefd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van een springvorm met een diameter van 21 cm met bakpapier.
    2. Verkruimel de volkorenkoekjes. Doe dit in een keukenmachine of door de koekjes in een stevige plastic zak te doen en daar enkele malen stevig overheen te rollen met een deegrol.
    3. Meng de verkruimelde koekjes, de havervlokken en de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de bakvorm, druk het goed aan en zet de vorm opzij.
    4. Doe de cottage cheese in een keukenmachine of mix hem met een mixer tot een zachte en smeuïge brij. Voeg de kwark, het hele ei, de 2 eierdooiers, de maïzena en de citroenschil toe. Mix dit alles nog even. Doe het mengsel dan in een kom.
    5. Klop de 2 eiwitten stijf in een schone kom. Voeg langzaam de poedersuiker toe, en klop tot het mengsel dik en glanzend is. Meng de helft van het eiwitmengsel door het kaasmengsel. Voeg dan de bosbessen toe en ten slotte ook de rest van het eiwitmengsel.
    6. Giet dit mengsel over de koekjesbodem in de bakvorm en bak de taart 30 minuten. Dek deze dan losjes af met folie en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C. Bak de taart nog 1 uur of tot het midden stevig aanvoelt. Zet de oven af. Zet de deur op een kier en laat de taart gedurende 30 minuten in de oven afkoelen. Zo voorkomt u barsten in de taart.
    7. Leg de taart op een rooster en laat hem helemaal afkoelen. Zet de taart tot gebruik in de koelkast. Ga met een mes langs de randen van de taart om ze los te maken van de vorm en haal de taart eruit. Haal het bakpapier eraf en leg de taart op een serveerschotel. Garneer met de extra bosbessen en enkele muntblaadjes en bestrooi ten slotte met de poedersuiker.

    Pluspunten

    • Bosbessen zijn een goede bron van vitamine C. Net zoals cranberry's bevatten ze stoffen waarvan is aangetoond dat ze de bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, onschadelijk kunnen maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze stoffen mogelijk ook helpen tegen staar en glaucoom. * • Cottage cheese bevat veel eiwitten en weinig vet, maar levert ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B1, niacine, B6 en B12.

    Variaties en tips

    • Vervang de volkorenkoekjes door gemberkoekjes of haverkoekjes. * • Vervang de koekjesbodem door een bodem van biscuitdeeg. Volg daarvoor stap 2 en 3 van de biscuitrol met zomerfruit op bladzijde 30, maar gebruik 1 ei, 30 g basterdsuiker en 30 g bloem. Bak het mengsel 10 minuten in de springvorm in een voorverwarmde oven van 200 °C, of tot de taart goed gerezen en goudbruin is. * • Voor een kwarktaart met rode vruchten maakt u de vulling zoals in het hoofdrecept, maar laat de bosbessen weg. Voor de bovenlaag verhit u 50 g suiker met 120 ml water in een steelpan, tot de suiker is opgelost. Voeg 175 g ontpitte kersen toe en laat 3 minuten sudderen, of tot de kersen zacht zijn. Haal ze uit de pan met een schuimspaan. Meng 1 el arrowroot met 1 el kersen- of sinaasappellikeur of water. Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat 2 minuten sudderen of tot het helder en dik is. Laat 5 minuten afkoelen en roer kersen, 125 g frambozen en 125 g gehalveerde kleine aardbeien erdoor. Laat afkoelen voor u de taart ermee insmeert.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, C * ✓ B2, foliumzuur, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren