Bramen-citroenscones

    Bramen-citroenscones

    4keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Maak deze scones in de herfst, wanneer er verse, stevige bramen verkrijgbaar zijn. Door karnemelk toe te voegen aan het deeg worden de scones luchtig. Serveer ze rechtstreeks uit de oven bij een heerlijk kopje koffie of thee.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 125 g zelfrijzende witte bloem, plus extra om te bestrooien
    • 125 g volkorenbloem (zo mogelijk zelfrijzend)
    • 1 tl bakpoeder
    • 55 g fijne suiker
    • 55 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • fijngeraspte schil van 1 citroen
    • 85 g kleine, stevige, verse bramen
    • 120 ml karnemelk, of meer indien nodig

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de witte en de volkorenbloem en het bakpoeder boven een grote kom, en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Roer er de suiker door. Voeg de boter toe en wrijf ze met uw vingers door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan.
    2. Voeg de citroenschil toe en roer er dan langzaam de bramen door. Let erop dat u niet te hard roert, bramen gaan namelijk nogal snel stuk.
    3. Voeg de karnemelk toe en roer voorzichtig met een spatel, maar let erop dat u de bramen niet beschadigt. Als er op de bodem van de kom nog droge plekken in het deeg zijn, voeg dan nog een beetje karnemelk toe. Zodra een zacht deeg is ontstaan, haalt u het uit de kom en legt u het op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het slechts 2 of 3 keer en maak er dan een ruwe bal van.
    4. Klop het deeg voorzichtig plat met uw handen tot een cirkel met een diameter van 18 cm. Leg deze op een ingevette bakplaat. Markeer met de achterkant van een mes 8 partjes in het deeg en bestrooi met een beetje extra witte bloem. Bak 20-25 minuten of tot de scone licht goudbruin en gerezen is. Maak de partjes los en serveer ze warm. Eet de scones liefst onmiddellijk op of in ieder geval nog dezelfde dag. Ze zijn een dag houdbaar als u ze in een luchtdichte doos bewaart.

    Pluspunten

    • Bramen bevatten veel voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast vormen ze een van de beste bronnen van vitamine E. * • Karnemelk is oorspronkelijk de vloeistof die overblijft nadat room tot boter is gekarnd. Tegenwoordig wordt ze echter gemaakt door bacteriën toe te voegen aan afgeroomde melk. Karnemelk bevat extreem weinig vet (0,2-0,5 g vet per 100 ml).

    Variaties en tips

    • Voor bosbessenscones vervangt u de bramen door bosbessen. * • Voor kaneel-rozijnenscones, vervangt u de bramen door 55 g rozijnen en de citroenschil door ½ tl gemalen kaneel. Verhoog de hoeveelheid karnemelk tot 150 ml. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 2,5 cm en snijd er cirkels uit met een diameter van 5-6 cm. Leg deze op een ingevette bakplaat en smeer ze in met 1 el halfvolle melk, gemengd met 2 tl fijne suiker, om te glazuren. Bak de scones 12-15 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, B6, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren