Broccoli-paprikaquiche

    Broccoli-paprikaquiche

    16keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze groentequiche wordt gebakken in een grote, diepe bakvorm en het deeg wordt heel dun uitgerold, zodat elke portie boordevol groenten zit. Serveer liever lauwwarm dan kokendheet. U kunt de quiche ook koud serveren met een knapperige salade en een lichte dressing.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 15 g boter
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 225 g uien, in dunne ringen gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 85 g broccoli, in kleine roosjes verdeeld
    • 3 grote eieren, losgeklopt
    • 225 ml halfvolle melk
    • 3 el fijngesneden peterselie of vers bieslook
    • 125 g shii-take of kleine champignons, in schijfjes gesneden
    • 125 g maïs uit de diepvries, ontdooid en uitgelekt
    • zout en peper
    • Deeg
    • 125 g witte bloem
    • 125 g volkorenbloem
    • snufje cayennepeper (desgewenst)
    • 125 g boter, gekoeld en in blokjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur45min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Maak eerst het deeg. Zeef de twee soorten bloem en de cayennepeper (als u die gebruikt) boven een grote kom en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter erdoor tot fijne kruimels ontstaan. Besprenkel met 2 eetlepels ijskoud water en kneed dit snel tot een samenhangend deeg. Voeg zonodig nog een eetlepel water toe.
    2. Rol het deeg op tot een bal en rol deze dan uit op een lichtbebloemd oppervlak tot een cirkel met een diameter van 28 cm en een dikte van 3 mm. Bedek met het deeg een bakvorm met een diameter van 23 cm en een losse bodem. Maak met een vork hier en daar gaatjes in het deeg, dek af en zet ten minste 30 minuten koud weg.
    3. Leg een bakplaat in de oven en verwarm deze voor op 200 °C. Laat de boter met de olijfolie smelten in een braadpan of steelpan. Voeg de uien toe en roer. Dek af en stoof 30 minuten op een laag vuur, of tot ze zacht zijn.
    4. Blancheer ondertussen de paprika 1 minuut in een pannetje met kokend water. Haal hem er met een schuimspaan uit, doe hem in een ver- giet en spoel onder koud water. Laat uitlekken. Voeg de broccoli toe aan hetzelfde water en blancheer 30 seconden. Haal eruit, spoel af en laat uitlekken.
    5. Bedek het gekoelde deeg met een stuk bakpapier en leg er rijst of bakbonen op (blinde vulling). Zet de vorm op de hete bakplaat en bak 20 minuten. Haal het papier en de bonen of de rijst weg en bak het deeg nog 5 minuten. Smeer het vervolgens in met wat van het losgeklopte ei en bak nog 2 minuten. Haal de vorm uit de oven, maar laat de bakplaat liggen. Temper de oventemperatuur tot 190 °C.
    6. Klop de melk door de rest van de eieren. Voeg de kruiden toe en breng op smaak. Verdeel de uien over het deeg en voeg de rode paprika, de broccoli, de champignons en de maïs toe. Giet dan het eimengsel over de groenten.
    7. Zet de quiche in de oven op de hete bakplaat en bak hem 40-45 minuten of tot de vulling stevig is geworden. Laat ten minste 10 minuten afkoelen voor u hem serveert.

    Variaties en tips

    • Voor een knapperig mediterraan deeg dat weinig verzadigde vetzuren bevat, vervangt u de boter door 125 ml olijfolie. Gebruik 2-4 el lauwwarm water in plaats van koud. Rol het deeg uit in een platte deegvorm en snijd het teveel aan deeg weg. Behandel dit deeg voorzichtig. Dek het af en zet het ten minste 30 minuten koel weg. Bak het niet blind, maar leg meteen de vulling in de ongebakken deegvorm en bak de quiche op 180 °C gedurende 55-60 minuten. Laat de quiche stevig worden en afkoelen voor u hem serveert. Snijd hem ten slotte met een getand mes in punten. * • Bij deze quiche passen ook de volgende groenten: fijngesneden tomaten zonder zaden, gedopte erwten en in schijfjes gesneden courgettes. Voor een lichte anijssmaak laat u een in dunne schijfjes gesneden venkelknol garen met de ui. Ook fijngesneden gekookte spinazie is geschikt. Leg deze in een dunne laag op de uien.

    Pluspunten

    • Eieren hebben een slechte naam gekregen omdat ze veel cholesterol bevatten. Dat is niet terecht, aangezien ze ook goede voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, ijzer en vitamine A, B en E. Bovendien bevatten ze maar weinig vet.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B12, E, foliumzuur * ✓ B1, niacine, calcium, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren