Broccolisalade met parelgort

    Broccolisalade met parelgort

    1keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Parelgort – gepelde gerst – heeft een pittige smaak en stevige structuur en is een goed alternatief voor rijst in salades. Het past uitstekend bij de groentemix, de gedroogde abrikozen en de pompoenpitten in dit recept. Serveer deze salade als lunch en voeg eventueel een beetje verkruimelde kaas, zoals feta, toe voor extra eiwitten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 g parelgort
    • 200 g broccoli, in kleine roosjes verdeeld
    • 3 courgettes, in dikke schijven gesneden
    • 100 g sugarsnaps, gehalveerd
    • 50 g gedroogde abrikozen, in dunne schijfjes gesneden
    • 30 g pompoenpitten
    • zout en peper
    • Pikante tomatendressing
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el tomatenpuree
    • sap van 1 limoen
    • 2 tl gemalen komijn
    • scheutje tabasco
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 2 el fijngesneden verse koriander of peterselie (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:50min 

    1. Spoel de parelgort een- of tweemaal af met water. Doe hem daarvoor in een kom en ga met uw vingers door de korrels heen. Giet troebel water weg. Laat de gort uitlekken in een zeef. Doe hem dan in een pan en voeg 750 ml koud water toe. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat de gort circa 30 minuten koken, of tot het meeste water is geabsorbeerd en de korrels zacht maar nog stevig zijn. Laat de gort dan goed uitlekken.
    2. Terwijl de gort kookt, brengt u nog een pan met water aan de kook. Voeg de broccoli, de courgettes en de sugarsnaps toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur en laat 3-4 minuten sudderen, of tot de groenten zacht maar nog knapperig zijn. Laat uitlekken en spoel onder koud water, zodat het kookproces stopt.
    3. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een grote kom. Roer de abrikozen erdoor. Voeg de gort en de groenten toe als ze gaar zijn en meng goed. Breng eventueel op smaak, dek af en laat afkoelen tot het lauwwarm is.
    4. Voeg de pompoenpitten kort voor het serveren toe aan de salade. Volkorenbrood past heel goed bij dit gerecht.

    Variaties en tips

    • U kunt de parelgort vervangen door bulgur. Week de bulgur in veel water gedurende 15 minuten en laat dan uitlekken in een zeef. Leg de bulgur op een schone theedoek, neem de uiteinden ervan samen en knijp het teveel aan vocht eruit. U hoeft de geweekte bulgur niet te koken. * • Gebruik groenten uit de diepvries in plaats van verse. Er zijn verschillende mixen verkrijgbaar, bijvoorbeeld met erwten, maïs, rode paprika en worteltjes. Kook de groenten 5 minuten en laat ze goed uitlekken. * • Vervang de pompoenpitten door geroosterde zonnebloempitten of gebruik grof gesneden, geroosterde pindanoten of cashewnoten. * • U kunt deze salade ook maken met quinoa of boekweit, verkrijgbaar in natuurvoedingwinkels. Ook couscous is een geschikt alternatief. Volg de instructies op de verpakking.

    Pluspunten

    • Net zoals andere graanproducten, bevat ook parelgort veel zetmeelrijke koolhydraten. En het is vetarm. * • Broccoli is een uitstekende bron van bètacaroteen en vitamine C en E. Het levert ook vitamine B6, foliumzuur en niacine. * • Gedroogde abrikozen zorgen voor vitamine A (via bètacaroteen).

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, E, foliumzuur, niacine, ijzer, koper * ✓ A, B2, B6, calcium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren