Broccolisoep met zalmkoekjes

    Broccolisoep met zalmkoekjes

    5keer bewaard
    2uur30min


    Maak dit als eerste!

    Zalm past uitstekend bij broccoli en waterkers, zowel wat smaak als wat kleur betreft. In dit gerecht wordt de vis met aardappelen en dille verwerkt in kleine koekjes, die heerlijk smaken bij de verse, groene groentesoep.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g boter
    • 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
    • 300 g broccoli, grofgesneden
    • 1 grote prei, in schijfjes gesneden
    • 125 g waterkers
    • 1 l groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • peper en zout
    • Zalmkoekjes
    • 700 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 300 g zalmfilet
    • 200 ml halfvolle melk
    • 3 lente-uitjes, fijngesneden
    • 2 el fijngehakte verse dille
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 50 g griesmeel
    • 3 el zonnebloemolie
    • Om te garneren
    • blaadjes waterkers
    • gescheurde citroenschil

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Maak eerst de zalmkoekjes. Voeg de aardappelen toe aan een pan met kokend water en laat ze 10-12 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Laat ze goed uitlekken en pureer ze goed tot ze smeuïg zijn.
    2. Terwijl de aardappelen koken, doet u de zalm in een diepe koekenpan. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Dek de pan af en laat 3-4 minuten zachtjes sudderen, of tot de zalm gemakkelijk uit elkaar valt. Haal de zalm met een schuimspaan uit de melk en bewaar de melk. Verdeel de zalm in stukjes, verwijder eventuele graten en vel en voeg de zalm dan toe aan de aardappelpuree. Voeg de lente-uitjes, dille en citroenschil toe en breng op smaak.
    3. Strooi het griesmeel op een groot bord. Maak van het zalmmengsel 20 kleine balletjes, zo groot als een golfbal, en klop ze plat tot koekjes. Bedek ze aan beide kanten met het griesmeel als ze de juiste vorm hebben. Leg de koekjes op een bord, dek af en zet in de koelkast.
    4. Maak de soep. Laat daarvoor de boter smelten in een braadpan. Voeg de aardappel, broccoli en prei toe en laat circa 10 minuten bakken, of tot alles zacht is. Voeg de waterkers toe. Giet dan de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Temper het vuur en laat 10 minuten sudderen, of tot de groenten helemaal gaar zijn. Laat de soep een beetje afkoelen en pureer die dan in een mixer of keukenmachine. Doe de soep weer in de pan. Voeg de melk waarin de zalm is gekookt toe en breng op smaak. Verhit de soep voorzichtig tot ze suddert.
    5. Bak de zalmkoekjes terwijl u de soep verhit. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de koekjes 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit vervolgens de rest van de olie en bak hierin de andere koekjes.
    6. Schep de soep in voorverwarmde, vuurvaste kommen en leg in elke kom 2-3 zalmkoekjes. Garneer met de waterkers en de citroenschil en serveer de rest van de zalmkoekjes afzonderlijk.

    Pluspunten

    • Zalm is een vette vis en een goede bron van omega-3-vetzuren, die bescherming bieden tegen hartziekten. Zalm bevat ook B-vitaminen en vitamine A en D. * • Griesmeel bevat veel zetmeelrijke koolhydraten en deze bevatten op hun beurt veel eiwitten en mineralen.

    Variaties en tips

    • Gebruik 1 blik zalm, circa 200 g, uitgelekt, voor de zalmkoekjes. Voeg 200 ml halfvolle melk toe wanneer u de soep opnieuw verhit. * • Voor een vegetarische versie kunt u koekjes van maïs en Parmezaanse kaas maken in plaats van zalmkoekjes. Voeg 1 blik maïs, circa 200 g, uitgelekt, toe aan het aardappelmengsel in plaats van de zalm. Laat de citroen en dille weg en voeg 3 el vers geraspte Parmezaanse kaas en ½ tl tabasco of een andere pikante saus toe. Vorm en bak de koekjes, zoals aangegeven in het hoofdrecept. Voeg 200 ml halfvolle melk toe wanneer u de soep verhit. * • U kunt ook een grove soep zonder koekjes maken. Voeg daarvoor alle aardappelen toe aan de soep. Snijd de zalm in kleine blokjes en voeg ze in stap 4 toe, gedurende de laatste 4 minuten van het sudderen. Pureer de soep niet. Voeg 200 ml halfvolle melk toe en verhit de soep voor het serveren.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B1, C * ✓ ✓ B6, B12, E, foliumzuur, niacine * ✓ D, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren