Broodje gerookt kalkoenvlees

    Broodje gerookt kalkoenvlees

    4keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Kleine broodjes die hard zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, zijn ideaal als snelle snack wanneer u ze vult met voedzame ingrediënten. Hier worden knapperige groenten gecombineerd met heerlijk, gerookt kalkoenvlees, zodat u van een gezond en voedzaam broodje kunt genieten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 harde broodjes, circa 600 g in totaal
    • 2 stronken witlof, circa 250 g in totaal
    • 2 kartonnetjes mosterdkers of tuinkers
    • 350 g ontvelde en ontbeende gerookte kalkoenborst, in dunne plakjes gesneden
    • 1 grote, gele paprika, de zaden verwijderd en in dunne reepjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in stukken van 4 cm gesneden
    • Bieslookdressing
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el citroensap
    • 1 tl dijonmosterd
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:15min 

    1. Snijd de broodjes aan een kant open met een scherp broodmes. Snijd het witlof schuin in stukken van circa 1 cm dik. Maak de mosterdkers fijn met een schaar.
    2. Voor de dressing: meng eerst alle ingrediënten en breng daarna op smaak met peper en zout.
    3. Stel de broodjes als volgt samen: leg eerst de stukjes witlof ertussen, dan de mosterdkers en daarop de plakjes kalkoenvlees. Leg daarop de paprika en de selderij. Besprenkel met de dressing en serveer binnen 1 uur.

    Variaties en tips

    • Snijd de broodjes helemaal open. Leg alles op de onderste helft van het broodje en leg er dan de bovenste helft weer op. Steek desgewenst 2 of 3 cocktailprikkers door het broodje, zodat de twee helften goed samenblijven. * • Voor een broodje met zalm vervangt u het kalkoenvlees door 2 blikken zalm, circa 180 g per blik. Laat de zalm uitlekken en meng met 2 fijngesnipperde lente-uien. Maak de dressing, maar vervang het citroensap door limoensap. Meng de dressing en de zalm en stel de broodjes dan samen zoals hierboven beschreven, maar vervang de gele paprika desgewenst door rode paprika.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, C, selenium * ✓✓ B1, niacine, calcium, zink * ✓ B2, foliumzuur, ijzer, kalium, koper

    Pluspunten

    • Als u voldoende tijd hebt, is het altijd beter om zelf een dressing te maken, in plaats van een kant-en-klare uit de winkel te gebruiken. Zelfgemaakte dressing smaakt niet alleen beter, u kunt dan ook zelf bepalen welke en hoeveel olie u gebruikt. Bovendien bevat de dressing dan geen smaakstoffen en conserveermiddelen, aangezien u hem bereidt met verse kruiden, mosterd, zwarte peper, enz. * • Kalkoenvlees is mager, vetarm en eiwitrijk en bevat daarnaast ook veel vitamine B12, niacine en zink. * • De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten witlof zowel als medicijn als als voedingsmiddel. Ze geloofden dat het de verteringssappen stimuleerde en de lever versterkte. Natuurgenezers bevelen vaak witlofblaadjes aan als kompres voor gezwollen gewrichten. U moet de blaadjes dan even in stoom houden of in de magnetron leggen en ze daarna gedurende 15 minuten op de pijnlijke plaats leggen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren