Bulgurpilaf

    Bulgurpilaf

    2keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    De combinatie van granen en bonen is heel gebruikelijk in keukens met een vegetarische traditie. In dit eenpansgerecht zorgen gemalen koriander, kaneel en gedroogde abrikozen voor een oosterse smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eieren
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, fijngesnipperd
    • 2 grote teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1½ tl gemalen koriander
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 1 tl kurkuma
    • snufje geplette, gedroogde chilipepers (desgewenst)
    • 1 blik witte bonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 100 g gebruiksklare gedroogde abrikozen
    • 300 g bulgur
    • 150 g haricots verts (dunne sperziebonen), gehalveerd
    • peper en zout
    • verse korianderblaadjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:35min 

    1. Leg de eieren in een steelpan met koud water, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de eieren dan uit het water en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Leg ze even weg.
    2. Terwijl de eieren koken, verhit u de olie in een grote vuurvaste schotel. Doe er de ui en de knoflook bij en laat 3 minuten, onder af en toe roeren, stoven. Voeg er dan de gemalen koriander, de gemalen kaneel, de kurkuma en de chilipepers, indien u die gebruikt, aan toe. Roer nog een minuutje.
    3. Voeg de witte bonen en de abrikozen toe en roer goed, zodat ze volledig zijn bedekt met de kruiden. Roer de bulgur en de sperziebonen erdoor en giet er voldoende water bij zodat alles 2 cm onder water staat. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en temper dan het vuur tot de laagste stand. Dek af en laat 20 minuten sudderen, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd.
    4. Terwijl het stoofpotje suddert kunt u de eieren pellen en in schijfjes snijden. Roer met een vork door de bulgur en breng desgewenst nog op smaak. Serveer de pilaf warm, gegarneerd met de plakjes ei en bestrooid met de korianderblaadjes.

    Een variatie

    • Couscous is net zoals bulgur een goede, vetarme bron van koolhydraten. Wilt u een couscouspilaf, bak dan 1 grote rode paprika, in blokjes gesneden, met de ui en de knoflook. Vervang de sperziebonen door 150 g wortels, fijngesneden, en voeg ze samen met de kruiden toe. Roer er in stap 3 200 g couscous, 100 g rozijnen, of een mengsel van gewone en sultanarozijnen, en een blik kikkererwten van circa 400 g, uitgelekt, door. Voeg zoveel water toe dat alles 1 cm onder water staat en laat 15 minuten afgedekt sudderen. Maak de couscous los met een vork, breng op smaak en roer er 200 g jonge spinazie door. Bestrooi met fijngehakte peterselie of verse koriander en serveer.

    Pluspunten

    • Bulgur is een goede, vetarme bron van koolhydraten. Het bevat ook koper, ijzer en B-vitaminen, vooral vitamine B1. * • Gedroogde abrikozen zijn voedzaam en kunnen in veel gerechten worden gebruikt. Het is handig er altijd wat van in huis hebben. Ze zijn ideaal om te gebruiken in snelle snacks, maar u kunt ze ook toevoegen aan ontbijtgranen, gebak en stoofpotjes. Ze bevatten veel bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, maar ook ijzer, calcium en voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓ E, ijzer, koper * ✓ A, B1, B2, B12, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren