Burrito's met gebakken bonen

    Burrito's met gebakken bonen

    4keer bewaard
    9uur40min


    Maak dit als eerste!

    Pintobonen worden in de Mexicaanse keuken vaak gebruikt. Dankzij hun romige structuur passen ze perfect bij sterke smaken en kruiden. De bonen worden hier eerst gekookt en dan zachtjes gebakken in een beetje olie. Burrito's vormen een volledige, hartige maaltijd. Ze vragen geen bijgerecht, geef alleen fruit als nagerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 250 g gedroogde pintobonen, ten minste 8 uren geweekt
    • 2 uien (1 in vieren gesneden en 1 fijngesneden)
    • 3 teentjes knoflook (2 hele, gepeld, en 1 fijngesneden)
    • 2 laurierblaadjes
    • 1½ el zonnebloemolie
    • peper en zout
    • Tomaten-chilisalsa
    • 450 g stevige, rijpe tomaten, in blokjes
    • 1 verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • fijngeraspte schil en sap van 1 limoen
    • snufje fijne kristalsuiker
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • Om te serveren
    • 8 grote tortilla's
    • 125 g wensleydale (schapenkaas), geraspt
    • 1 krop sla, gescheurd
    • 125 g Griekse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 7uur20min  ›  Bereiding: 2uur20min  ›  Klaar in:9uur40min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Doe ze in een pan, bedek ze met veel water en voeg de in vieren gesneden ui, de 2 gepelde teentjes knoflook en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten hard koken. Temper het vuur, dek de pan gedeeltelijk af en laat 45-60 minuten sudderen, of tot alles gaar is.
    2. Maak ondertussen de salsa door de tomaten, de chilipeper, de limoenschil en het -sap, de suiker en de koriander in een kom te mengen. Dek af en zet op kamertemperatuur tot het serveren.
    3. Als de bonen gaar zijn, haalt u 150 ml van de kookvloeistof uit de pan en bewaart u die. Laat de bonen uitlekken, gooi de ui en de laurierblaadjes weg, maar bewaar de knoflook.
    4. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de fijngesneden ui en de knoflook toe en laat 10 minuten zachtjes bakken, of tot alles zacht is. Voeg de bewaarde hele knoflookteentjes, een schep bonen en enkele lepels van de bewaarde kookvloeistof toe. Breek de bonen en de knoflook met een vork in stukken.
    5. Blijf de bonen lepel per lepel toevoegen met een beetje van de vloeistof. Laat op een laag vuur koken en plet alles, zodat een droge, dikke puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    6. Verhit ondertussen de tortilla's in de oven of in de magnetron volgens de instructies op de verpakking.
    7. Schep de gebakken bonen in het midden van de tortilla's. Bestrooi ze met de kaas en de gescheurde sla en voeg er dan de yoghurt aan toe. Rol de tortilla's op en serveer ze meteen samen met de tomaten-chilisalsa.

    Pluspunten

    • Tortilla's worden in Mexico en andere landen van Midden- en Zuid-Amerika vaak gegeten. Ze kunnen worden gemaakt van tarwe of van masa harina, een soort maïs. Beide soorten tortilla's bevatten zetmeelrijke koolhydraten en zijn een goed alternatief voor brood. * • Vitamine C uit de tomaten en het limoensap van de salsa helpt bij de opname van het ijzer uit de pintobonen.

    Een variatie

    • Voor quesadilla's met gebakken bonen raspt u 200 g monterey jack, wensleydale (of andere schapenkaas) of milde cheddar. Verhit een grote braadpan op een middelhoog vuur. Neem een van de tortilla's, leg die in de pan en schep er 2-3 eetlepels van de gebakken bonen in het midden op. Strooi een achtste van de kaas over de bonenpuree en op de randen van de tortilla. Plooi de tortilla in een maanvorm over de vulling en druk de randen zachtjes samen, zodat de gesmolten kaas ze goed sluit. Bak de tortilla's 1 minuut, draai ze dan om en bak de andere kant ook 1 minuut. Haal ze uit de pan en serveer ze meteen omdat de kaas anders weer hard wordt. U kunt de tortilla's ook van tevoren vullen en ze later bakken. Serveer met een mangosalsa, gemaakt van 1 fijngesneden rijpe mango en 2 verse chilipepers (1 groene en 1 rode), zonder zaden en in plakjes gesneden, en het sap van ½ limoen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ foliumzuur, koper * ✓✓ A, B1, E, niacine, calcium, ijzer, kalium * ✓ B2, B6, C, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren