Caesarsalade met kip

    Caesarsalade met kip

    9keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze variant op de klassieke caesarsalade bevat stukken malse kip, sperziebonen en smakelijke ansjoviscroutons, dat alles gemengd met een lichte, romige dressing. Serveer met warm stokbrood met sesamzaad.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g dunne sperziebonen
    • 1-2 kroppen bindsla, circa 450 g in totaal, in hapklare stukken gescheurd
    • 1 kleine witlof, dwars in schijfjes gesneden
    • 4 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • 400 g gekookte kipfilets, in stukken gesneden
    • 1 ei
    • 1 blik ansjovisfilets, circa 50 g
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 12 dunne sneetjes stokbrood, circa 100 g in totaal
    • 30 g parmezaanse kaas, geschaafd of geraspt
    • Caesardressing
    • 1 tl dijonmosterd
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 2 tl sherry-azijn of wijnazijn
    • 2 el magere yoghurt
    • flinke snuf poedersuiker
    • ½ tl worcestersaus
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de bonen in een pan met kokend water gedurende 3 minuten of tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en spoel ze onder koud stromend water. Halveer de bonen en doe ze in een grote kom. Voeg de sla, witlof, bleekselderij en kip toe. Zet in de koelkast.
    2. Doe het ei in een steelpan, doe er koud water bij en breng aan de kook. Temper het vuur en laat gedurende 10 minuten koken.
    3. Doe ondertussen de ansjovis met de olie uit het blik (circa 1 el) in een kom. Voeg de knoflook toe en plet alles met een vork. Besmeer de sneetjes stokbrood aan een kant met het mengsel. Schik de sneetjes op een bakplaat en laat ze circa 10 minuten bakken, of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat even afkoelen en breek ze dan tot croutons.
    4. Terwijl het brood bakt, maakt u de caesardressing. Meng de mosterd, olijfolie, azijn, yoghurt, suiker en worcestersaus, en peper naar wens. Laat het hardgekookte ei afkoelen onder koud stromend water, pel het en snijd het fijn. Voeg al roerend aan de dressing toe.
    5. Besprenkel de gekoelde salade met de helft van de dressing en meng. Voeg de croutons toe en meng opnieuw. Besprenkel met de rest van de dressing en strooi de parmezaanse kaas erover. Serveer meteen.

    Pluspunten

    • Een caesarsalade bevat meestal veel vetten, onder andere omdat er veel olie in de dressing zit. In deze gezondere versie wordt een deel van de olie vervangen door yoghurt, zodat een net zo heerlijke dressing ontstaat die echter wel gezonder is. * • Hoewel bleekselderij heel weinig vitaminen bevat, is het wel een nuttige bron van het mineraal kalium en de bio-actieve stof ftalide, die kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine * ✓✓ B2, calcium, kalium, selenium, zink * ✓ ijzer

    Variaties en tips

    • Voor een nog vetarmere dressing gebruikt u 1½ el olijfolie en 4 el yoghurt. * • Voor een traditionelere caesarsalade die u als voor- of bijgerecht serveert, mengt u de blaadjes van 1 krop bindsla en 1 krop little gem in een grote kom. Snijd 140 g wit brood van een dag oud in blokjes van 2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met 2 el extra vergine olijfolie. Bak ze zoals in het hoofdrecept. Maak de dressing. Verhit 2 el extra vergine olijfolie in een kleine pan en bak 3 gepelde knoflookteentjes 3 minuten. Voeg 1 blik ansjovisfilets, circa 50 g, uitgelekt, toe en laat nog 2-3 minuten bakken, of tot de knoflook zacht is. Haal de ansjovis en knoflook uit de pan, bewaar de olie, en plet tot een pasta. Voeg 1 el dijonmosterd, 2 tl balsamicoazijn en peper toe. Voeg langzaam en al roerend de bewaarde olie en 2 el magere yoghurt toe. Besprenkel de sla met de helft van de dressing en meng goed. Voeg de croutons toe en meng opnieuw. Besprenkel met de rest van de dressing en strooi er kort voor het serveren parmezaanse kaas over.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren