Cajunham met bonen

    Cajunham met bonen

    2keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    In deze verleidelijke salade worden gerookte ham, rode ui, maïs, zwartogenbonen en veel verse koriander geserveerd met een kruidige dressing op basis van zure room. Koop indien mogelijk een vers stuk ham bij de slager in plaats van voorverpakte ham. Serveer met sappige partjes tomaat en knapperig vers brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 blikken zwarte-ogenbonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 350 g maïs uit de diepvries, gekookt en uitgelekt
    • 3 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes gesneden
    • 200 g gerookte ham, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • takjes verse koriander om te garneren
    • Cajundressing
    • 150 ml zure room
    • 1 el tomatenketchup
    • 15 g verse koriander, fijngehakt
    • 1½ tl cajunkruiden
    • tabasco
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:25min 

    1. Maak de dressing. Doe daarvoor de zure room, ketchup, koriander, cajunkruiden, 2 scheutjes tabasco en peper en zout naar wens in een grote kom. Meng al kloppend, proef en voeg indien nodig meer tabasco toe.
    2. Voeg de bonen, maïs, bleekselderij, rode ui, paprika en ham toe aan de kom en roer tot alles goed is gemengd. Garneer met de takjes koriander en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Als u geen cajunkruiden vindt, meng dan 1½ tl paprikapoeder met ½ tl cayennepeper. * • Gebruik een blik maïs, circa 350 g, uitgelekt en afgespoeld, in plaats van diepvriesmaïs. * • Gebraden kip- of kalkoenfilet of achterham is een goed alternatief voor gerookte ham. * • Maak een snelle salade met tandoorikip en kikkererwten. Meng voor de dressing 150 g magere biogarde met 1 el extra vergine olijfolie, 15 g verse koriander, fijngehakt, 1 tl geroosterde komijnzaden, het sap van 1 citroen, een scheutje tabasco en breng op smaak. Laat 1 blik kikkererwten, circa 400 g, en 1 blik rode kievitsbonen uitlekken en spoel ze af. Voeg ze dan toe aan de dressing, samen met 1 kleine rode ui, fijngesneden, ½ komkommer, in dobbelsteentjes gesneden, en 200 g fijngesneden groene jonge kool. Snijd 250 g tandoorikip zonder botten in blokjes en voeg ze toe aan de salade. Serveer met naanbrood.

    Pluspunten

    • Zwarte-ogenbonen zijn een goede, vetarme bron van eiwitten en zijn net als alle andere bonen een goede bron van voedingsvezels, vooral van oplosbare vezels. Die helpen een hoog cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en verkleinen zo het risico op een hartziekte. Bonen en andere peulvruchten bevatten ook nuttige hoeveelheden vitamine B1. * • Het inblikken heeft weinig effect op de voedingswaarde van peulvruchten, zodat bonen uit blik een voedzaam ingrediënt zijn om in voorraad te hebben. Spoel de bonen goed af, zodat de suikers die winderigheid veroorzaken deels worden verwijderd. * • Verse maïs bevat vitamine A (uit bètacaroteen), C, foliumzuur en voedingsvezels. Hoewel de vitaminen bij maïs uit blik verloren zijn gegaan, blijven ze behouden in maïs uit de diepvries.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ A, B2, ijzer, kalium * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren