Cannelloni met kip en ricotta

    Cannelloni met kip en ricotta

    29keer bewaard
    1uur30min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Cannelloni worden vaak gevuld met rijke mengsels van rund- of varkensvlees, maar in deze lichtere versie vormen kip en verse groenten ook een heerlijke maaltijd. U kunt de cannelloni van tevoren vullen en in de koelkast bewaren tot u klaar bent om ze te bakken. Serveer met knapperig brood en een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 300 g kipgehakt
    • 50 g rode paprika, zonder zaadlijsten en in fijne blokjes gesneden
    • 50 g stengels prei, fijngesneden
    • 50 g erwten uit de diepvries
    • 250 g ricotta
    • 50 g mascarpone
    • 1 ei
    • 4 el fijngehakte verse kruiden, zoals peterselie, bieslook of basilicum, of een mengsel daarvan
    • 24 cannelloni van 7,5 cm die niet moeten worden voorgekookt, circa 185 g in totaal
    • peper en zout
    • Saus
    • 900 ml halfvolle melk
    • ½ ui, met 4 kruidnagels erin gestoken
    • 1 laurierblaadje
    • snufje vers geraspte nootmuskaat
    • 50 g bloem
    • Bovenlaag
    • 50 g fijne, verse volkoren broodkruimels
    • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Maak eerst de saus. Giet de melk in een steelpan met zware bodem. Voeg de ui met de kruidnagels, het laurierblaadje en de nootmuskaat toe en breng op smaak. Breng aan de kook en haal de pan dan van het vuur. Dek af en zet opzij om af te koelen. Zo kunnen de ingrediënten de melk op smaak brengen.
    2. Terwijl de melk trekt, verhit u een braadpan met een antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak het tot het rul is, terwijl u vaak roert. Zet het geheel opzij om een beetje af te koelen.
    3. Doe de rode paprika, de prei en de nog bevroren erwten in een vuurvaste schotel, giet er voldoende kokend water op zodat de groenten onder water staan en laat alles 30 seconden staan. Laat goed uitlekken in een zeef.
    4. Roer de ricotta, de mascarpone en het ei goed door elkaar. Voeg het gehakt, de uitgelekte groenten en de kruiden toe en breng op smaak.
    5. Ga nu verder met het maken van de saus. Schep de smaakmakers met een schuimspaan uit de afgekoelde melk. Strooi de bloem al kloppend in de melk. Zet de pan op een middelhoog vuur als alle bloem is opgelost en breng de saus kloppend aan de kook. Temper het vuur en laat circa 3 minuten zachtjes koken, terwijl u regelmatig blijft kloppen.
    6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep vervolgens een laag saus op de bodem van een vierkante vuurvaste schotel van 30 cm.
    7. Vul de cannelloni met behulp van een theelepel en uw vingers met het kippenmengsel. Schik de cannelloni in één laag op de saus in de schotel. Schep de rest van de saus erover.
    8. Meng voor de bovenlaag de broodkruimels en de Parmezaanse kaas en bestrooi de cannelloni met dit mengsel. Bak 35-40 minuten of tot de bovenlaag krokant en goudbruin is en de saus kokendheet. Laat 10 minuten rusten voor u het serveert.

    Variaties en tips

    • Voor een vetvrije bovenlaag laat u de Parmezaanse kaas en de broodkruimels weg en legt u schijfjes ontvelde tomaat op de met saus bedekte cannelloni. * • Gebruik 85 g fijngesneden parmaham zonder vet in plaats van het kipgehakt, en vervang de prei door 2 fijngesneden lente-uitjes. Verhoog de hoeveelheid erwten tot 100 g. * • Vervang de saus door een klassieke bechamelsaus, gemaakt met 900 ml melk, 85 g boter en 85 g bloem. De bechamelsaus verhoogt de hoeveelheid vetten en calorieën van het gerecht, maar smaakt bij een speciale gelegenheid heerlijk.

    Pluspunten

    • De groenten in de vulling verhogen de hoeveelheid eiwitten van het gerecht een beetje. Diepvriesgroenten zijn beter dan groenten uit blik omdat de vitaminen tijdens het inblikken voor een deel worden vernietigd. Toch volstaan groenten uit blik als verse of diepvriesgroenten niet beschikbaar zijn. Een onderzoek uitgevoerd door een bekende producent van diepvriesproducten, wees uit dat groenten uit de diepvries net zo voedzaam zijn als verse groenten en in sommige gevallen zelfs meer vitamine C bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, calcium * ✓✓ B2, B12, C, niacine * ✓ B1, B6, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    - Gewaardeerd op - 13 nov 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren