Caribisch stoofpotje van pompoen en maïs

    Caribisch stoofpotje van pompoen en maïs

    29keer bewaard
    30min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Pompoen heeft een stevige structuur en is dan ook ideaal om te gebruiken in stoofpotten. In combinatie met witte boontjes, maïs en rode paprika kunt u er een voedzame avondmaaltijd van maken die vooral op koude winterdagen erg lekker is. Serveer met gekookte rijst of warm brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, in schijfjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 pompoen van circa 700 g, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 1 rode paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden
    • 1 laurierblaadje
    • 1 blik gehakte tomaten, circa 400 g
    • 1 pot kleine witte boontjes, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 1 blik maiskorrels, circa 200 g, uitgelekt
    • 300 ml groentebouillon
    • 1 el worcestersaus, of naar wens
    • 1 tl tabasco, of naar wens
    • 1 el ruwe rietsuiker
    • 1-2 tl balsamicoazijn
    • fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een grote steelpan en voeg de ui, de knoflook, de pompoen, de rode paprika en het laurierblaadje toe. Roer goed, dek de pan dan af en laat de groenten 5 minuten stoven, onder af en toe doorroeren.
    2. Voeg de tomaten met hun sap, de bonen en de maïs toe en meng alles goed door elkaar. Doe er dan de bouillon, de worcestersaus, de tabasco, de suiker en de azijn bij en roer nog eens goed. Dek de pan af en laat nog ongeveer 15 minuten sudderen, of tot de pompoen zacht is.
    3. Strooi de peterselie over het stoofpotje en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Geef het stoofpotje een Indiaas tintje. Laat de ui en de knoflook 2-3 minuten stoven in de olijfolie en roer er dan 2 el garam masala-pasta door. Voeg de pompoen toe, samen met 150 g jonge maïskolven, in dikke schijven gesneden. Dek de pan af en laat 5-6 minuten koken. Vervang de witte bonen door kievitsbonen, en voeg ze samen met de tomaten en de bouillon toe (laat de maïskorrels weg). Garneer met 2 el fijngehakte verse koriander in plaats van met peterselie, en serveer met gekookte rijst of warm naanbrood. * • Voor een vegetarisch alternatief kunt u de worcestersaus vervangen door ketchup.

    Pluspunten

    • Er bestaan meer dan 25 pompoensoorten, waarvan sommige al meer dan 9000 jaar worden gekweekt. Ze bevatten allemaal veel bètacaroteen en ook heel wat vitamine C. * • Als u voldoende tijd hebt, kunt u de uitgeperste teentjes knoflook ongeveer 10 minuten laten rusten voor u ze verwerkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kankerwerende stoffen zich dan beter ontwikkelen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, C, foliumzuur * ✓✓ B1, E, ijzer, kalium, koper * ✓ calcium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Leuk en lekker resultaat. Zal ik zeker verder geven aan vrienden/bekenden. Carlikowa, Zwolle - 29 sep 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren