Cassoulet
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Cassoulet

Dit klassiek plattelandsgerecht uit het zuidwesten van Frankrijk is een echt succes dankzij een verwarmende, winterse combinatie van witte bonen, blokjes varkensvlees en knoflookworst en veel groenten. De cassoulet barst van de smaken en wordt traditioneel geserveerd met een korst van broodkruimels. ... meer

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 150 g gedroogde witte bonen, ten minste 8 uur geweekt
  • 1 el olijfolie, extra vergine
  • 275 g varkensfilet, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 85 g grofgesneden, aan de lucht gedroogde knoflookworst, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 worteltjes, in dikke plakken gesneden
  • 1 raap, fijngesneden
  • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
  • 150 ml droge witte wijn
  • 400 ml varkens- of kippenbouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • peper en zout
  • Broodkruimelkorst
  • 1 el olijfolie, extra vergine
  • 85 g verse witte broodkruimels
  • 15 g peterselie, fijngesneden

Bereidingswijze

Voorbereiding: 9uur30min  ›  Bereiding: 1uur35min  ›  Klaar in:11uur5min 

  1. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Doe ze in een steelpan met veel water en breng aan de kook. Laat 10 minuten hard koken, dek de pan gedeeltelijk af en laat 50-60 minuten sudderen, of tot de bonen gaar zijn. Laat ze uitlekken en zet ze opzij.
  2. Verhit de olie in een vuurvaste schotel, voeg het varkensvlees toe en laat op een middelhoog vuur 5-6 minuten bakken, of tot het bruin is. Haal het er met een schuimspaan uit en leg het opzij. Doe de worst in de schaal en laat bruinen. Haal de blokjes er met een schuimspaan uit en leg ze bij het varkensvlees.
  3. Doe de ui, de bleekselderij, de worteltjes en de raap in de schaal en laat 5 minuten bakken, of tot alles zacht en lichtbruin is. Roer af en toe.
  4. Voeg het varkensvlees en de worst weer aan de schaal toe. Voeg de bonen, de tomaten met hun sap, de wijn, de bouillon, de tomatenpuree, de laurierblaadjes en de tijm toe. Breng aan de kook, temper het vuur, dek af en laat 1½ uur sudderen, of tot alles heel gaar is.
  5. Bereid de broodkruimelkorst kort voor het serveren. Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg de broodkruimels en de peterselie toe en laat op een middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten al roerend bakken, of tot de kruimels goudbruin zijn en nogal droog.
  6. Proef de cassoulet en breng hem op smaak met peper en zout. Strooi het broodkruimelmengsel gelijkmatig over de cassoulet en serveer meteen.

Pluspunten

• Witte bonen leveren eiwitten in stoofschotels zoals dit klassieke gerecht, waardoor u de hoeveelheid vlees tot een bescheiden portie kunt beperken. * • Mager varkensvlees bevat minder vet dan rund- of lamsvlees. Het is een goede bron van zink en levert redelijke hoeveelheden ijzer. * • Rapen bevatten redelijke hoeveelheden van de B-vitaminen B6 en niacine, evenals van vitamine C.

Variaties en tips

• Voor een knapperige broodkruimelkorst zet u de stoofschotel onder de grill. * • Dit is een goed recept om vooraf te maken voor een ontspannen maaltijd. Verhit het voor het serveren goed en strooi daarna de kruidige broodkruimels erover. * • Vervang het varkensvlees en de worst door blokjes magere lamsfilet en 2-3 kruidige verse varkens- of lamsworsten. * • Laat voor een vegetarische cassoulet het vlees en de worst weg, gebruik groentebouillon en verhoog de hoeveelheid bonen tot 300 g. Gebruik een mix van bonen, zoals witte bonen, kievitsbonen en flageolets. Laat in stap 4 45 minuten sudderen en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd 250 g verse gedopte tuinbonen toe. Bak voor de bovenlaag 50 g pijnboompitten met de broodkruimels en de peterselie, haal de pan van het vuur en voeg 30 g vers geraspte Parmezaanse kaas toe.

Bevat per portie

✓✓✓ A * ✓✓ C, calcium, ijzer, kalium, koper * ✓ B1, B6, E, foliumzuur, niacine, selenium, zink

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?
Plaats een foto vanaf je mobiel

Meer receptencollecties