Champignonomelet met kruiden

    Champignonomelet met kruiden

    8keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Een omelet is snel klaar en wordt vaak voor de vuist weg gemaakt met wat eenvoudige ingrediënten. Dit is de klassieke Franse versie, met fines herbes: kervel, bieslook en dragon. De knoflookchampignons maken het gerecht nog lekkerder. Geef er een salade bij en knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 1 

    • 2 grote eieren
    • 1 tl fijngehakte verse kervel
    • 1 tl fijngehakte verse dragon
    • 1 tl fijngeknipt bieslook
    • 50 g champignons, in plakjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 15 g ongezouten boter
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:15min 

    1. Breek de eieren in een kom en voeg kervel, dragon, bieslook, 1 el water en zout en peper naar smaak toe. Klop de eieren los; klop niet te lang, want dat levert een minder goede omelet op. Zet het eimengsel apart.
    2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag van 18 cm doorsnee. Bak champignons en knoflook zachtjes 3-4 minuten, totdat de champignons zacht zijn geworden en er vocht is vrijgekomen. Verhoog het vuur wat en bak nog ongeveer 1 minuut totdat het vocht is verdampt. Doe de champignons in een kommetje en zet ze apart. Maak vervolgens de pan schoon met een stuk keukenpapier.
    3. Verhit de pan een paar seconden op een hoog vuur. Smelt de boter hierin en draai de pan rond, zodat de hele bodem met de boter is bedekt. Giet het eimengsel in de pan. Bak dit ongeveer 1 minuut, roer voorzichtig met een houten spatel en schuif gestold ei van de randen naar het midden zodat het nog niet gestolde ei gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld.
    4. Stop met roeren als de omelet een samenhangend geheel is geworden en bak het geheel nog eens 30 seconden totdat de onderkant goudbruin is. De bovenkant van het eimengsel moet net gestold zijn.
    5. Verdeel de champignons over de middelste strook van de omelet. Klap één kant van de omelet met de spatel over de champignons en klap de andere kant daar weer overheen. Laat de omelet snel op een voorverwarmd bord glijden en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, E, koper * ✓✓ B2, niacine, selenium, zink * ✓ B1, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium

    Pluspunten

    • Eieren zijn een goedkope bron van vetarm eiwit, maar hebben veel meer te bieden. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid van de vitaminen A, B2, B12, niacine en E en ook ijzer en zink. Het verschil in voedingswaarde tussen witte en bruine eieren is te verwaarlozen. * • Bieslook is een milde miniatuurversie van de ui, maar de bol is zo klein dat alleen het groen wordt gebruikt in de keuken. Aangenomen wordt dat bieslook de eetlust opwekt en stimulerend werkt.

    Variaties en tips

    • Klop voor een spinazieomelet met parmaham de eieren los met zout en peper naar smaak. Verhit de pan en bak hierin 30 g parmaham, zonder vet en in smalle reepjes gesneden, in 3-4 minuten krokant. Neem de ham uit de pan en houd apart. Smelt 15 g boter en bak 85 g jonge spinazie hierin kort, tot het is geslonken. Schenk het eimengsel erover en bak de omelet zoals hierboven beschreven. Rol de omelet op of klap hem dicht en leg de ham erop. * • Scheid voor een tomaten-basilicumomelet de eieren en klop de dooiers los met 1 tl water, 4 romatomaten, zonder pitjes en fijngehakt, 2 el in stukjes gescheurd vers basilicum en zout en peper naar smaak. Klop de eiwitten stijf. Roer een lepel ervan door het eierdooiermengsel en spatel dan voorzichtig de rest erdoor met een metalen lepel. Verwarm de grill voor op de middelste stand. Smelt 15 g boter in de koekenpan en giet het eimengsel erin. Bak dit 2-3 minuten op een laag vuur totdat de onderkant lichtbruin is. Zet de pan onder de grill en verwarm hem nog eens 2-3 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en wat opbolt. Vouw de omelet voorzichtig dubbel, laat hem op een voorverwarmd bord glijden en serveer meteen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren