Inloggen Aanmelden

Champignonravioli in kruidenjus

Gekochte gevulde pasta is lang niet zo lekker als de zijdezachte zelfgemaakte pasta, gevuld met een verse, smakelijke vulling. Dit is geen snelle maaltijd, want verse pasta maken duurt lang, maar het resultaat is een wonderbaarlijk gerecht om van te genieten met familie of vrienden. Vers fruit maakt de maaltijd helemaal af.

Lidy Nooij

Ingrediënten
Porties: 6 

  • 3 el olijfolie, extra vergine
  • 4 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 450 g champignons, fijngesneden
  • 3 el cognac
  • 30 g gedroogd eekhoorntjesbrood, geweekt, uitgelekt en fijngesneden
  • 100 g verse volkoren broodkruimels
  • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 2 eieren
  • 2 el fijngehakte verse peterselie of basilicum
  • 1 tl fijngehakte verse majoraan of ¼ tl gedroogde majoraan
  • 1 deel vers pastadeeg
  • 250 g peultjes of sugarsnaps
  • 2 el kleine takjes verse tijm
  • 1 el olijfolie, extra vergine (desgewenst)
  • peper en zout
  • Kruiden-knoflookjus
  • 750 ml kippen- of groentebouillon
  • 175 ml droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el verse tijmblaadjes of ¼ tl gedroogde tijm
  • 4 courgettes, in dunne plakjes gesneden of grofgesneden

Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de sjalotjes toe en bak ze enkele seconden. Voeg dan de knoflook en de champignons toe. Bak al roerend op een hoog vuur, zodat de champignons bruin worden. Temper dan het vuur en laat nog circa 10 minuten bakken of tot het volume is verminderd.
  2. Voeg de cognac toe en laat al roerend koken tot hij is verdampt. Haal de pan dan van het vuur en breng het mengsel op smaak.
  3. Voeg het eekhoorntjesbrood, de broodkruimels, de Parmezaanse kaas, de eieren, de peterselie of het basilicum en de majoraan toe. Meng de ingrediënten tot ze een smeuïge pasta vormen. Zet in de koelkast terwijl u de pasta bereidt.
  4. Verdeel het pastadeeg in vier porties en rol elke portie afzonderlijk uit. Als u een pastamachine gebruikt, stel die dan in op de op een na dunste stand. Hebt u geen pastamachine, rol de pasta dan met de hand uit op een bebloemd werkblad. Snijd elke uitgerolde portie in 2 rechthoeken van circa 10 × 50 cm.
  5. Leg een stuk pasta op het werkblad. Schep de vulling in kleine hoopjes (telkens circa 1 theelepel) op circa 5 cm van elkaar. Zorg ervoor dat er tussen twee hoopjes voldoende plaats is om het deeg aan elkaar te laten plakken, zodat de vulling goed is verpakt.
  6. Bestrijk het deeg tussen de vulling in met water. Leg er een stuk pasta bovenop en druk stevig om de vulling heen, zodat de ravioli goed sluit. Snijd de pasta tussen de hoopjes vulling door met een pastawieltje of een scherp mes.
  7. Trek de ravioli voorzichtig los van het werkvlak en bestrooi met bloem. Leg de ravioli in één laag op een bord in de koelkast. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling.
  8. Maak de kruiden-knoflookjus. Meng daarvoor de bouillon, de wijn en de knoflook in een pan. Breng het geheel aan de kook en laat op een hoog vuur 5-10 minuten koken of tot de vloeistof pittig smaakt. Voeg de tijm en de courgettes toe en laat nog 5-10 minuten koken op een middelhoog vuur of tot de courgettes mals maar niet te zacht zijn en het vocht een beetje is verdampt.
  9. Kook ondertussen de ravioli 4-5 minuten in kokend water, of tot ze aan de oppervlakte drijven en al dente zijn. Voeg de peultjes of de sugarsnaps gedurende de laatste 30-60 seconden van de kooktijd toe aan de pasta. Laat goed uitlekken.
  10. Serveer de ravioli en de peultjes of de sugarsnaps in diepe kommen met de courgettes en de jus eroverheen geschept. Bestrooi met tijm en besprenkel met een beetje olijfolie, als u die gebruikt. Serveer meteen.

Variaties en tips

• Geef het pastadeeg meer smaak met heerlijke zongedroogde tomaten- of zwarte-olijvenpasta. * • U kunt het verse pastadeeg voor de ravioli vervangen door kant-en-klare wontonvelletjes. U kunt ook verse lasagnebladeren kopen en ze indien nodig dunner uitrollen om er op die manier ravioli van te maken.

Pluspunten

• Champignons bevatten zeer weinig vetten en calorieën en bevatten juist heel veel koper en tevens enkele van de B-vitaminen. * • Peultjes en sugarsnaps zijn goede bronnen van vitamine C en voedingsvezels.

Bevat per portie

✓✓✓ calcium, koper * ✓✓ A, B12, foliumzuur, niacine, kalium, selenium * ✓ B1, B2, B6, E

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties