Champignontaart met hertenvlees

    Champignontaart met hertenvlees

    4keer bewaard
    1uur35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De bovenste laag van dit wintergerecht bestaat uit aardappelpuree met mosterd en sinaasappel. De vulling bestaat uit mager hertenvlees, gekookt in rode wijn, uitjes en champignons. Voor een heerlijke, evenwichtige maaltijd hebt u verder alleen een eenvoudige salade nodig.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 200 g kleine uitjes, geschild en heel gelaten
    • 500 g hertenvlees zonder bot (lende- of schouderstuk) in blokjes gesneden
    • 150 g kleine champignons
    • 3 stengels bleekselderij, in dikke plakjes gesneden
    • 1 el verse tijmblaadjes
    • 300 ml volle rode wijn
    • 150 ml krachtige runderbouillon
    • 1½ tl maïzena
    • zout en peper
    • Aardappelpuree
    • 1 kg zoete aardappelen, in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 el grove mosterd
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de uitjes toe. Doe het deksel erop en bak de uitjes 8-10 minuten op een laag vuur tot ze rondom lichtbruin zijn; schud de pan af en toe licht heen en weer.
    2. Schep de uitjes met een schuimspaan op een bord. Braad het vlees in de pan mooi bruin in 2-3 minuten.
    3. Voeg de uitjes, champignons, selderij en tijm toe. Schenk de wijn en bouillon erbij. Breng aan de kook en temper het vuur. Laat met het deksel erop circa 45 minuten sudderen, totdat het vlees gaar is.
    4. Stoom ondertussen de dobbelsteentjes aardappel in circa 25 minuten gaar of kook ze 15 minuten in kokend water en giet dan af.
    5. Verwarm de oven voor op 190 °C. Pureer de aardappelblokjes in een kom met mosterd, sinaasappelrasp en -sap en zout en peper naar smaak. Zet apart.
    6. Leng de maïzena aan met 2 el koud water. Roer dit door het vleesmengsel en laat al roerend iets inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de vulling daarna in een bakvorm van 1,2 liter.
    7. Verdeel de puree over de vulling, zodat deze volledig bedekt is. Bak ten slotte in 20 minuten goudbruin en serveer warm.

    Variaties en tips

    • U kunt de taart van tevoren maken en koel bewaren. Warm de taart in een voorverwarmde oven van 190 °C in 45 minuten op. * • Bedek de vleesvulling met een puree van aardappel en pompoen. Stoom 500 g geschilde aardappelen en 500 g pompoen 25 minuten of laat ze in kokend water in zo'n 15 minuten gaar worden. Pureer met 15 g boter en 2 el fijn- geknipt vers bieslook. * • Bak voor een taart met konijn 400 g in blokjes gesneden konijnenvlees lichtjes in 1 el extra vergine olijfolie, samen met 100 g blokjes gerookt spek. Voeg 2 grote, in plakjes gesneden preien toe, 3 in plakjes gesneden wortels en 2 in blokjes gesneden pastinaken. Roer er 300 ml witte wijn door, 150 ml kippenbouillon en 1 el Dijonmosterd. Laat afgedekt 45 minuten sudderen. Verdeel de aardappelpuree of pompoenpuree erover en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Hertenvlees is nog magerder dan kip. Het is een rijke bron van B-vitaminen en bevat twee keer zoveel ijzer als rundvlees. * • Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen. Ze bevatten meer vitamine E dan welke groente ook en zijn een goede bron van vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, koper, zink * ✓✓ B1, ijzer, kalium, selenium * ✓ B2, B6, foliumzuur, niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren