Chili con carne met maïsbrood

    Chili con carne met maïsbrood

    13keer bewaard
    2uur50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Langzaam gestoofd rundvlees en bonen in een rijke tomatensaus, gekruid met chilipepers en komijn, zijn op een koude winterdag een absolute aanrader. Het warme, smeuïge brood vol maïskorrels en milde, groene chilipepers past er uitstekend bij. Serveer het met een knapperige salade zodat u een lekkere, evenwichtige maaltijd hebt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 350 g mager runderstoofvlees, zonder vet en in kleine blokjes gesneden
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • ½ tl komijnzaden
    • 1 tl geplette, gedroogde chilipepers, of naar wens
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
    • 2 blikken kidneybonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • peper en zout
    • Maïsbrood
    • 150 g maïsmeel
    • 125 g patentbloem
    • 2 tl bakpoeder
    • ½ tl zout
    • 1 groot ei
    • 225 ml halfvolle melk
    • 150 g verse maïskorrels of ontdooide maïskorrels uit de diepvries
    • 1 kleine, milde verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur20min  ›  Klaar in:2uur50min 

    1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg het vlees toe en bak het op een hoog vuur gedurende 3-4 minuten of tot het mooi bruin is. Roer regelmatig. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
    2. Temper het vuur en voeg de ui toe. Roer goed en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg de knoflook, de komijnzaden en de chilipepers toe en laat 1 minuut al roerend sudderen. Voeg het vlees opnieuw toe met de tomatenpuree, de tomaten met hun sap, de bonen en de bouillon. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, zodat de chili zachtjes suddert. Dek af met een deksel en laat 1–1½ uur koken, of tot het vlees zacht is. Roer af en toe en breng op smaak.
    3. Maak, terwijl het vlees staat te sudderen, het maïsbrood. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een diepe, vierkante bakvorm van 20 cm in met een beetje gesmolten boter. Meng in een kom het maïsmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout. Meng het ei met de melk en voeg het toe aan de kom, zodat een stevig deeg ontstaat (niet te hard roeren, anders wordt het brood taai). Voeg vervolgens de maïs en de chilipeper toe. Schep het deeg in de bakvorm en bak het 20-25 minuten of tot het stevig is.
    4. Haal het brood uit de vorm en snijd het in grote stukken. Serveer de chili in voorverwarmde kommen, en geef er het warme maïsbrood bij.

    Variaties en tips

    • Vervang het rundvlees door mager lamsvlees (nek of bout), in blokjes gesneden. Vervang de geplette chilipepers door 1 verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, ½ tl gemalen koriander en 1 kaneelstokje. Vervang de kidneybonen door 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, en voeg ze toe nadat de chili 15 minuten heeft gekookt. Voeg ook 2 middelgrote aubergines toe, in blokjes van 1 cm gesneden. Roer af en toe en voeg meer bouillon toe als het mengsel te droog lijkt. Voeg op het einde 3 el fijngesneden verse koriander toe. * • In plaats van te serveren met maïsbrood, kunt u 150 g verse broodkruimels mengen met 1 kleine, milde chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, en dat mengsel over de chili strooien. Bak de chili 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C, of tot de bovenlaag krokant en bruin is.

    Pluspunten

    • Kidneybonen bevatten weinig vetten en veel koolhydraten. Ze leveren bovendien nogal wat vitamine B1, niacine en B6, en een beetje ijzer. Het is ook een goede bron van oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. * • Maïskorrels en maïsmeel zijn goede bronnen van complexe (zetmeelrijke) koolhydraten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓✓ B2, C, foliumzuur, calcium, ijzer, selenium * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren